Záchranáři na testy nemusí, posádka BMW nebyla HIV pozitivní

Dobřany na Plzeňsku - Záchranáři, kteří v úterý zasahovali u tragické nehody vozidla BMW a autobusu u Dobřan na Plzeňsku, nebudou muset na vyšetření. Hygienici dnes popřeli, že by tři lidé, kteří při nehodě zemřeli, byli HIV pozitivní. Prokázal to rozbor krve. Deník Právo ve svém dnešním vydání informoval o opaku. Právo také uvedlo, že se hasiči poranili o jehly na injekčních stříkačkách, jež se povalovaly ve vozidle. I to ale dnes mluvčí hasičů Alena Marešová popřela. Epidemiolog Krajské hygienické stanice v Plzni Petr Pazdiora šíření takových informací jednoznačně odsoudil.

Vydání neověřené a nezdrojované zprávy podle Pazdiory navíc vyvolalo velký poprask. Volali šokovaní příbuzní obětí, rodiče i sexuální partneři. Fáma vznikla zřejmě proto, že při likvidaci vraku hasiči našli injekční stříkačky. „…Informace, že tři oběti nehody jsou HIV pozitivní, se nezakládá na pravdě. Tito lidé nejsou ani v registru HIV pozitivních osob. Laboratorní vyšetření, které proběhlo dnes ve virologické laboratoři Fakultní nemocnice v Plzni, potvrdilo zcela jednoznačně negativitu ve všech vzorcích zaslaných Ústavem soudního lékařství,“ uvedl epidemiolog.

Vypadalo to, že bude mít tragická nehoda u Dobřan nepříjemnou dohru. Lékař, který prováděl pitvu obětí, podle informací Práva zjistil, že se jejich jména nacházejí v registru HIV pozitivních. Někteří hasiči, kteří u nehody zasahovali, si proto údajně podle listu krev na testy nechali odebrat. „Týkalo se to hlavně těch, kteří se poranili o jehly na injekčních stříkačkách, jež se povalovaly ve vozidle. Všichni tři mrtví byli totiž narkomani,“ napsalo Právo.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Mluvčí hasičů ale popřela, že by se některý z nich na místě zranil. Nikdo ani zatím nešel na odběry krve, které by tak brzy stejně nic neprokázaly. Mluvčí záchranné služby, hasičů a policie navíc zdůraznili, že záchranáři se při podobných zásazích vždy chrání ochrannými pomůckami, včetně rukavic. „Všechen infekční materiál, který se na místě nehody nacházel, hasiči zlikvidovali stanoveným postupem,“ doplnila mluvčí hasičů.

Mluvčí hasičů Alena Marešová:

„Hasiči zasahující u úterní smrtelné nehody u obce Přeštice, kteří přišli do kontaktu s kontaminovanou látkou, jsou momentálně sledováni služební lékařkou. Při zásahu se nikdo z hasičů neporanil.“

Nehoda se stala v úterý ráno na výpadovce z Plzně směrem na Klatovy. Srážku nejspíš zavinil řidič auta, který jel nebezpečně a riskantně. Řidič autobusu se snažil čelnímu střetu zabránit a strhl řízení. V autobusu cestovalo čtrnáct lidí. Čtyři z nich se zranili.

Vrak BMW po nehodě
Zdroj: www.hzspk.cz/HZS Plzeňského kraje