Na severu Čech začalo mimořádné očkování proti příušnicím

Chomutov – V některých oblastech na severu Čech se začalo mimořádně očkovat proti příušnicím. Zvýšený výskyt nemoci, který se už na začátku března projevil na Mostecku a Chomutovsku, se rozšířil i na Děčínsko nebo Lounsko a přerostl v epidemii. Nemocných je desetkrát víc než jinde v Česku. Vyšší než normální výskyt příušnic už je i v Plzeňském kraji.

Příušnice se projevují horečkou, zvracením a bolestivým zduřením příušních slinných žláz. Přenáší se kapénkovou infekcí, přes 80 procent onemocnění tak pochází z kolektivu a jedinou ochrannou proti šíření nemoci je cílené očkování. „Máme vytipované některé školy na Chomutovsku, kde jsou ohniska,“ uvedl dětský lékař z Chomutova Zbyšek Faja.

V zasažených oblastech žije 18 tisíc dětí od 5 do 19 let. Přednost při očkování dostanou chlapci od 15 do 19 let. 24 z nich už totiž postihly komplikované záněty varlat. „Budeme mít jen 233 očkovacích látek, momentálně jich máme 30. Na tyto věkové skupiny očkovací látky určitě nebudou stačit,“ řekla ČT lékařka ze Žatce Marie Johnová. Mimořádné očkování proti příušnicím je dobrovolné, vakcínu plně hradí stát.

Reportáž Markéty Šenkýřové a Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Epidemii mohla způsobit slabá očkovací látka

Epidemie příušnic řádila v Česku naposledy před pěti lety. Tehdy útočila hlavně na mladé muže na severu a jihu Moravy. Hygienici dávali vinu špatnému skladování vakcín. Příčinu současné epidemie zase hledají v nedostatečné síle očkovací látky, kterou dostali nemocní ve svých 14 měsících. „Výše protilátek je nižší, než jsme očekávali,“ potvrdil hlavní hygienik Michael Vít.