Řidič auta se projel železničním tunelem

Chomutov – Nejdelší železniční tunel v Česku, který stojí mezi Chomutovem a Březnem, měl neobvyklého „hosta“. V neděli večer jím projelo osobní auto. Podle železničářů je pouhá náhoda, že se v tunelu dlouhém 1 758 metrů nesrazilo s žádným vlakem. O průjezdu auta se Správa železniční dopravní cesty dozvěděla ze záběrů bezpečnostních kamer. Nepodařilo se z nich ale zjistit registrační značku auta. SŽDC kvůli tomu vloží peníze do zdokonalení kamerového systému, aby případné další auto už dokázala rozpoznat.

Řidič červené felicie combi se strefil do hodinového okna, kdy březenským tunelem neprojížděl žádný vlak. Auto projelo železničním tunelem šestnáct minut po předchozím vlaku a čtyřicet minut před následujícím. „Dispečeři okamžitě viděli záběry, spustil se jim alarm. V tunelu se spustilo hlášení, aby okamžitě osoba opustila tunel,“ popsal Jiří Dlabaja ze společnosti AŽD, co vše nečekaný příjezd auta způsobil.

Dispečeři ale nemohli nic dělat. Nebylo třeba zastavit žádný vlak – a auto zastavit nemohli. Protože auto tunelem pouze projelo a zmizelo, nikdo nevolal policii. Ze záběrů bezpečnostních kamer totiž nebyla čitelná registrační značka auta, podle níž by mohli strážci zákona dohledat nebezpečného řidiče.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Sami železničáři událost podle Tomáše Drvoty ze ŠZDC zatím prošetřují. „Předpokládáme, že to byla nějaká hloupá sázka,“ poznamenal Jiří Dlabaja.

Průjezd auta železničním tunelem se obešel bez nehody, bez poškození infrastruktury – a zřejmě skončí bez trestu –, poukázal ale na nedostatky kamer. Železniční správa je pořídila kvůli zlodějům kabelů a kontrole chodců. Že bude potřeba zjišťovat i značky aut, nikoho nenapadlo. Teď ale chce SŽDC kamerový systém zdokonalit. Bude na to ale potřebovat peníze, které bez troufalého kousku neznámého řidiče mohly jít například na opravu starých kolejí.

Osobní auto projelo železničním březenským tunelem.
Zdroj: ČT24