Unikátní rekonstrukce prsu tukem a kmenovými buňkami

Praha – Plastičtí chirurgové pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce provedli vůbec první kompletní rekonstrukci prsu pomocí tukové tkáně obohacené o kmenové buňky. Právě kmenové buňky mají zajistit, aby se nová prsa pacientkám výrazně nezmenšila. V rámci svého výzkumu lékaři odoperují tři pacientky s různým rozsahem amputace prsu, který jim lékaři odebrali při léčbě rakoviny.

„Metoda zvětšení z vlastní tkáně je trvalá a bez komplikací,“ uvedl jeden z realizátorů metody plastický chirurg FN Na Bulovce Libor Kment. Vytvořit prs z tukové tkáně třeba v oblasti břicha patří již mezi známé metody, nová metoda dokáže zabránit následné ztrátě objemu prsa, která díky vstřebávání tuku tvořila někdy až 60 procent. Obohacení implantovaného tuku o kmenové buňky má následnému úbytku zabránit. „Problém u transplantace je ten, že se tuk vstřebává, kmenové buňky podpoří výživu a prokrvení,“ vysvětluje plastický chirurg.

Paní Aleně před rokem lékaři stanovili diagnózu - dva rakovinné nádory. Během několika dní jí celý pravý prs amputovali. "Bude to moje vlastní a myslím, že je to lepší než nějaké silikony," říká paní Alena před operací.

Nejprve si operatéři musí označit oblasti na těle pacientky, odkud přes litr tuku odeberou a také kam pak téměř polovinu z něj opět vstříknou. Dalším krokem je v podstatě standardní liposukce, která se provádí do připravených stříkaček. Polovina odebrané tukové tkáně z obrovských stříkaček poté zamíří do speciálního přístroje, který z nich kmenové buňky odstředí.

Mezitím přichází práce s první částí tuku. „Aplikuji čistý tuk bez obohacení kmenovými buňkami a budu vytvářet první objem prsu,“ popisuje Libor Kment. Po dokončení první poloviny prsu přichází čas na vzácnou ingredienci, kmenové buňky se natáhnou do stříkačky. Pak už lékaři přimíchají buňky do zbytku tuku a prso doplní. Za tři až šest měsíců čeká pacientku další operace, při níž jí lékaři vytvoří novou bradavku a podle potřeby upraví velikost a tvar druhého prsu.