Kristýnko, kamarádko, můžeš mluvit?

Praha - Pražské divadlo A Studio Rubín na nedělní večer připravilo mimořádný dramatický kousek - scénické čtení z tajně pořízené nahrávky bývalé šéfky poslaneckého klubu strany Věci veřejné Kristýny Kočí. Scénické čtení na motivy záznamu, který odhaluje pletichy českých politiků, režíroval  Tomáš Svoboda, roli poslankyně Kristýny Kočí ztvárnila Barbora Poláková, Lukáše Vícha z VV hrál Ondřej Pavelka. Kočí se tak má šanci zařadit po bok fotbalového bafuňáře Ivana Horníka, který se stal celebritou díky inscenaci Ivánku, kamaráde sestavené z odposlechů Petrem Čtvrtníčkem a Jiřím Lábusem.

Server Týden.cz uveřejnil nahrávku, ve které poslankyně Kočí naznačuje, že na současné krizi Věcí veřejných a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Po zveřejnění nahrávky začala Kočí tvrdit, že v rozhovorech „záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace“, které šíří její bývalí kolegové z VV. Autor nahrávky, člen frýdecko-místecké organizace VV Lukáš Vích, ale řekl, že slova Kočí o puči dlouhodobě připravovaném ve spolupráci s ODS jsou pravdivá.

Zhruba půlhodinové scénické čtení se uskuteční v prostorách u baru v A Studiu Rubín, kam se vejde 65 diváků. Začne v neděli ve 20:30 po skončení představení Salome. Podle serveru Týden.cz se o uměleckém ztvárnění nahrávky ví jen to, že Ondřej Pavelka oblékne lidový kroj a uchopí vidle.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Kristýna Kočí - nahrávka rozhovoru z kavárny

Podobný scénický projekt připravil na přelomu let 2004 a 2005 herec Petr Čtvrtníček. Reagoval jím na korupční skandál v českém fotbale, předlohou mu byly policejní odposlechy, při nichž se bývalý manažer fotbalového klubu Viktorie Žižkov Ivan Horník domlouval s rozhodčími a delegáty na úplatcích. Ve slavné inscenaci s názvem Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit…? hrál se Čtvrtníčkem také Jiří Lábus a kromě jiného byla za hudebního doprovodu symfonického orchestru uvedena i na MFF v Karlových Varech.