Meteorologové varují před ledovkou

Praha – Český hydrometeorologický ústav vydal varování před ledovkou, která od dnešního večera hrozí na jihu a západě Čech a v neděli i na dalších místech Čech a Moravy. Ledovka bude vznikat kvůli mrznoucím srážkám, řidiči i chodci by měli být velmi opatrní.

Počasí v Česku ovlivní teplá fronta, která bude postupovat přes území ČR k východu a přinese zpočátku sněhové a později smíšené a dešťové srážky. Na některých místech by srážky mohly být mrznoucí a tvořit na silnicích a chodnících ledovku. Ta místy komplikovala dopravu už dnes; v kombinaci s ostrým ranním sluncem vyrobila z některých silnic kluziště. „Byla to jízda hrůzy,“ stěžuje si řidič, kterého v Praze oslovila ČT24.

Už od dnešního večera by se ledovka mohla vyskytovat v Jihočeském, Karlovarském a Plzeňském kraji, od půlnoci už hrozí také v Praze, Středočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Nad ránem by mohla pokrýt i silnice a chodníky na celé Moravě.

Meteorologové upozorňují, že v místech, kde hrozí ledovka, by řidiči měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, obezřetní by však měli být také chodci, kterým na kluzkém povrchu hrozí pády a úrazy.

Jeseníky vyhlásily 2. lavinový stupeň

Zima se hlásí o slovo i na horách; v Jeseníkách platí od dnešního rána druhý lavinový stupeň. Záchranáři hrozbu pádu lavin zvedli kvůli nové sněhové pokrývce. „Od pátku napadlo na horách kolem 15 centimetrů sněhu, foukal do toho vítr. Na základě pátečního měření a povětrnostních podmínek jsme dnes ráno vyhlásili druhý stupeň. Lavinové katastry však leží mimo turistické cesty. Pokud tam někdo nepojede cíleně svahy sjíždět nebo nezabloudí běžkař, tak se do těchto míst návštěvník nedostane,“ řekl náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš.

Podle záchranářů jsou nyní střediska plná. Výborné podmínky mohou očekávat nejen milovníci sjezdového lyžování, ale i běžkaři.

Vstup Michala Žáka (zdroj: ČT24)