Odposlechy: Rath měl dostat na úplatcích dalších devět milionů

Praha – Stíhaný David Rath měl podle policie dostat na úplatcích dalších devět milionů korun, a to od bývalé šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího přítele Petra Kotta. Policie opírá své podezření mimo jiné o další odposlechy. Informaci přinesl deník Právo. Kvůli únikům odposlechů se chce sejít šéf protikorupční policie Tomáš Martinec s předsedou mandátového a imunitního výboru Bohuslavem Sobotkou.

Policie chce nově Ratha stíhat za tři skutky. Tvrdí, že poslanec „nechránil veřejný zájem a nedbal o účelné a hospodárné využívání majetku kraje ani o ochranu jeho majetku před zneužitím“. Při zadávacích řízeních bylo podle policie Rathovou rolí vylučování dalších uchazečů. „Příspíval k úspěšnému ovlivnění veřejné zakázky tak, aby všichni za její zadání uvedené společnosti dostali uvedenou předem dohodnutou odměnu,“ uvedla podle Práva policie.  

První skutek se týká ovlivňování nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici a pro jí provozovanou kutnohorskou nemocnici. Rath měl podle Práva v tomto případě dostat v polovině února od Petra Kotta 168 tisíc eur (4 244 520 korun). Policie se domnívá, že peníze byly od Jindřicha Řeháka, jednatele společnosti HOSPIMED. Zakázka pro Kolín byla podle deníku za 12 milionů bez DPH, zakázka pro Kutnou Horu za 117 milionů bez DPH.

Odposlechy, 6. února 2012

Pancová: Broučku, kolik nám to teďkom teda přinese ten…? Dvanáctku?
Kott: Co jsi říkala?
Pancová: Kolik přinese?
Kott: Jindra? Vosum.
Pancová: To je 2,6 na jednoho. To je nějak jinak přesně. Ty už jsi zkasíroval nějakou zálohu. To už je tvoje.
Kott: No, s tou Kutnou Horou osum. Mi přinese.
Pancová: Kolik von tady bude mít? Kolik von tady bude mít?
Kott: Kdo?
Pancová: David.
Kott: No, tak čtyry.

zdroj: Právo

Druhá kauza se má týkat vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici. Ze zakázky za 22 milionů bez DPH měla skupina kolem Ratha údajně inkasovat dva miliony, poslanci pak mělo připadnout 666 tisíc korun. Peníze si údajně převzal v dubnu a opět od Kotta. Částku podle policie poskytl Martin Jireš, místopředseda představenstva společnosti PURO-KLIMA.

Odposlechy, 16. února 2012

Rath: Jak vypadá ta Mladá Boleslav, prosim tě?
Kott: No, prosim tě…
Rath: Né, jenom aby si věděl, tak jsem tam provedl nějaký zásahy. Že jo.
Pancová: Já jdu nahoru, pak na mě volejte.
Rath: Kvůli tomu, že se tam začla cpát nějaká firma, že jo, ta Ami (zřejmě společnost Analytical Medical Instruments).
Kott: Cpe dál.
Rath: Furt se tam cpou?
Kott: No, tak já ti to právě… Vona ti to Katka říkala, že jo?
Rath: No, říkala. To jsem právě nechal vzkázat, ať teda jako hoděj zpátečku, jo.
Kott: Tak nehodili.
Rath: Vážně ne?
Kott: Ne. Dali nabídku.
Rath: Hmm.
Kott: Strašidelnou. Jo. Strašidelnou, prostě to je jako výsměch, kterej, ke kterej Márty (zřejmě Martin Jireš z firmy PURO-KLIMA) byl proti nim docela jako sofistikovaná firma.
Rath: Hmm.

Kott: Ještě v tomhle tom, v těch eurech je ještě Kutná Hora. Ale to už je jako, to jsou drobný tam.
Rath: Jo, já vim.
Kott: No a jinak teda teď bude důchoďák. V půlce března, to bude zase, já nevim, počítám…
Rath: Hm, hm, hm.
Kott: Á, éééé… já bych to nedal asi Hospimedu (společnost HOSPIMED), tu Kutnou Horu, teď budou mít… tam mít ty ichtový centra (asi iktová centra pro léčbu cévních mozkových příhod) ty bíbrauni (firma B. Braun Medical). A, hele, Hospimed, ten vopravdu, já vopravdu na ně nedám svým způsobem dopustit. Jsou naprosto přesný, jo. Fakt jako.
Rath: A nemohli by to udělat přes nějakou tu dceřinku?

Třetí kauza se týká dodávky zdravotnické technologie pro pavilon B mladoboleslavské nemocnice. Ze zakázky za 68 milionů bez DPH měl podle policie dostat Rath koncem dubna 3,1 milionu a v květnu pak další milion. Peníze opět přebíral od Kotta, který podle Práva zřejmě fungoval jako hlavní organizátor. Úplatek měl údajně poskytnout Jan Hájek, zástupce společnosti B. Braun Medical.   

Moravčíková: Případnou škodu bude kraj vymáhat

Rathovo vydání bude znovu řešit sněmovní mandátový a imunitní výbor. Poslanci by o něm měli hlasovat v září. Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) předpokládá, že Rath bude na schůzi výboru pozván, aby se mohl k celé věci vyjádřit. Poslanec podle něj zřejmě opět dostane pozvánku i na jednání Poslanecké sněmovny. Ratha už policie dříve obvinila z korupce při zakázce na opravu buštěhradského zámku. Od půlky května je ve vazbě.   

Odposlechy, 3. května 2012

Pancová: Ty si potom připrav ty peníze.
Kott: Kam jsem to dal? Já jsem si vobálku nechal dole.
později
Pancová: Je tady David.
Kott: Je tady?
Pancová: Jo.
Kott: Já mu votevřu.
později
Rath: Ty máš pro mě nějaký ty věci?
Kott: Ehm.
Zvuk kroků a patentu tašky
Rath: Díky. No jo, to musíme nějak tu bestii nakrmit. Co je tady to další věc… v podstatě já furt musim hlídat, aby voni, tam je těch lidí, kteří prostě najednou teď cejtěj, tak jsou volby, že jo, ještě uhlídat, aby ti to neukradli druhou stranou.
později, po odchodu Ratha
Pancová: No a co vy jste si povídali? Sbalil prachy, jo?
Kott: No, já jsem mu to vůbec neřekl, vo těch penězích, schválně.
Pancová: Jak neřekl? Tys mu to nedal?
Kott: Nó, dal jsem mu to, ale neřekl jsem mu to a čekal jsem, jestli si vo to řekne.
Pancová: Teď ti nerozumim.
Kott: No, já jsem mu to nedal. A von… čekal jsem, jestli si vo to řekne. A von si vo to řek.
Pancová: Kecáš!
Kott: No jistě. Já jsem mu to nedal, jako to dělám normálně, když mu jako napíšu a tó… Že mu to tady samozřejmě, když sem přijde, že mu to rovnou dám. Tak von tady tó, vošíval se furt a po deseti minutách mi řek, jestli to pro něj mám.
Pancová: Fakt, jó?
Kott: No. Cha cha cha cha. Začal mně zase tady líčit, jak je to strašný a že musí platit a že ho všichni vokrádaj a takový, víš co. To je fakt dítě.
Pancová: Hele, dítě, ale vem si… Dítě, a kam to dotáh, jo, jako. To vono sice…
Kott: Nó, právě proto. Já to nezpochybňuju, já ti jenom říkám, že je to fakt dítě.
Pancová: To já vim. Von je chytrý dítě.

zdroj: Právo

Případnou škodu, která kraji v souvislosti s vyšetřovanými zakázkami vznikla, bude kraj podle pověřené hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD) vymáhat. „Máme ale na to dost času, než bude soudní řízení, konzultovali jsme to samozřejmě s právníkem,“ řekla ve Studiu ČT24 s tím, že by se kraj připojil k trestnímu řízení. „Nevím, jaké podezřelé okolnosti nyní policie objevila, nicméně když jsme neobjevili my jako rada žádné pochybení, tak si myslím, že by to neobjevil ani kontrolní výbor… Věřím tomu, že nic neobjeví ani policie,“ dodala s tím, že pochybení u kontrolovaných zakázek zatím neobjevily ani nařízené audity.

„Politickou zodpovědnost určitě nese i současná rada kraje, která byla u toho, když se zakázky vyhodnocovaly,“ tvrdí předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS). České televizi navíc řekla, že výbor našel určitá pochybení například u zakázky kolem vrchu Bělá v Ralsku: „Určitá pochybení jsme shledali, tudíž jsme současně schválili, aby se zakázkou zabývala i finanční kontrola Středočeského kraje.“ Kromě administrativních pochybení šlo podle Nohýnkové i o to, že u zakázky, která byla už dříve zastavena, dál probíhají práce.

Policie chce úniky odposlechů řešit

Přepisy odposlechů unikly do médií ani ne 24 hodin poté, co byly předány do sněmovny spolu s další žádostí o Rathovo vydání. „Jsem naprosto zděšen, že se tyto odposlechy už dneska objevily v mediích, Mohu vyloučit, že unikly ze státního zastupitelství,“ uvedl státní zástupce Petr Jirát.

Policie i poslanci se shodují na tom, že únik odposlechů je problém. „Osoby, které jsou účastny trestního řízení, se mohou připravit a reagovat na tyto informace,“ obává se Martinec. Na čem se ale oba tábory neshodnou je, od koho odposlechy unikly. Policie tvrdí, že to mohlo být z mandátového a imunitního výboru. A pokud se to bude opakovat, již žádné odposlechy nedostanou.