Útok na Tonyu Graves nezůstane bez trestu

Vimperk - Loňský rasový útok na zpěvačku Tonyu Graves nezůstane bez trestu. Obžaloba z něj původně vinila dva útočníky, prachatický soud ale nakonec potrestal jen Lukáše Knapa, který je podle policie příznivcem Dělnické strany. Soud mu uložil 200 hodin obecně prospěšných prací. Státnímu zástupci se ale trest zdá mírný, a proto se odvolal.

Loni v listopadu si zpěvačku ve Vimperku všimlo několik sympatizantů Dělnické strany, kteří měli ten den na náměstí mítink, ona přijela do města s kapelou koncertovat. Potkali se v místní restauraci.

"Řvali na mě nějaký nepříjemný rasistický věci, tahali mě za vlasy, plivali na mě. Naštěstí tam byl nějaký stůl dobrých lidí, kteří mě ochránili," potvrzuje zpěvačka Tonya Graves.

Z útoku policie obvinila dva radikály Lukáše Knapa a Jana Bízka. Oba dva mají trestní minulost, jsou jihočeské policii známí. Soud Bízkovi prokázal to, že rozbil židli o stůl. Zhodnotil to jako přestupek, za který muž následně dostal od vimperského úřadu pokutu dva tisíce korun. Druhý útočník Lukáš Knap dopadl hůř.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

„Lukáš Knap byl obžalován z přečinu výtržnictví, z přečinu hanobení národa a rasy a z přečinu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Okresní soud v Prachaticích uložil obviněnému úhrnný trest obecně prospěšných prací v celkové výměře 200 hodin,“ doplňuje Ivana Vobejdová, mluvčí Krajského soudu.

Zpěvačka je teď v zahraničí. Na otázku, zda jí trest pro útočníky připadá dostatečný, zatím odpovídat nechce. „Je to poprvé, co se mi něco takového tady stalo, doufám, že to je i poslední,“ dodává. Zpěvačka připouští, že z útoku vyvázla ze zdravou kůží zřejmě i proto, že je veřejně známá.