Srdce jí hlídá kardiostimulátor, přesto zdolala šestitisícovku

Olomouc – Osmatřicetiletá radioložka Markéta Hanáková z Olomouce má vrozenou srdeční vadu, kterou jí doktoři zjistili před třemi lety. I přesto, že jí museli voperovat kardiostimulátor, odmítla se vzdát své oblíbené vysokohorské turistiky. Zdolala už nejvyšší hory Pyrenejí, Alp, Kavkazu nebo Pamíru a teď se vrátila z nepálského Mera Peaku. Vrchol ve výšce 6461 metrů je zatím její osobní rekord.

Kardiostimulátor má Markéta Hanáková tři roky. Tehdy zkolabovala a srdce jí na několik vteřin vypovědělo službu: „Když mi lékaři sdělili, že dostanu kardiostimulátor, tak jsem si řekla: 'Ježíšmarjá, to mají důchodci.' Mně v tu dobu bylo 35 let, tak jsem si řekla, to mám konec s horami, se sportem, s lezením.“

Tři měsíce z roku ve spacáku na horách

Srdce paní Hanákové má spontánní rytmus v 98 procentech času. „Přístroj je nastavený tak, aby to respektoval, aby maximálně preferoval její činnost a v případě extrémních situací zastimuluje,“ uvedl Marián Fedorco, I. Interní klinika – kardiologická, Fakultní nemocnice Olomouc.

Na hory se lékařka vrátila už za tři měsíce po operaci. Ve chvíli, kdy jí srdce vypadne z rytmu, kardiostimulátor ho znovu srovná: „Cítím to, poznám to. On začne vydávat srdíčku takové zvláštní impulsy, takže poznám, že mi naskočil a přestal.“ Podle Hanákové ale není paradoxně na horách srdce potřeba usměrňovat tak často jako běžně v práci. Možná i proto by chtěla jednou zdolat i mnohem vyšší vrcholy.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)