Dům ex-hejtmana Palase pod policejním drobnohledem

Bruntál – Policie zahájila trestní řízení spojené s novostavbou někdejšího moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase. Informuje o tom server Novinky.cz. Objekt, který média označují za penzion a sám Palas za dvougenerační dům, stojí v Ludvíkově na Bruntálsku a podle politikových kritiků si na objekt i parcelu Palas nemohl vydělat standardním způsobem. Policie jakékoli podrobnosti k případu odmítla sdělit.

„Mohu potvrdit, že policejním orgánem byly v měsíci listopadu zahájeny úkony trestního řízení v souvislosti se stavbou penzionu manželů Palasových v obci Ludvíkov. Žádné další informace v této fázi trestního řízení nebude státní zastupitelství ani policie sdělovacím prostředkům poskytovat,“ citují Novinky žalobce z Okresního státního zastupitelství Libora Malého.

Co konkrétně policisté prověřují, není zřejmé a jasné není ani to, jaký policejní tým se případem zabývá – svou účast na věci popřeli bruntálští, krajští i protikorupční policisté.

Palas se diví

Sám Palas ovšem o zahájení šetření nevěděl. „Před několika měsíci jsem zdroje financování naší nemovitosti objasnil, takže současné kroky policie nechápu. Víc k tomu nemám, co dodat,“ podotkl někdejší hejtman a bývalý sociálnědemokratický ministr zemědělství Palas.

Palasova stavba v Ludvíkově vzbuzuje kontroverze již několik let. Velikost pozemku přesahuje 5 000 metrů čtverečních, sama nemovitost dosahuje 20 milionů korun. Palas celou dobu uvádí, že si na pozemek v hodnotě 1,4 miliónu a nemovitost spolu se ženou, která provozuje zubní ordinace, v průběhu života vydělali, což je podle kritiků ovšem těžko možné.