Lidé už se nebojí metanolu: Další oběť, přes 60 stíhaných

Slaný/Orlová (Karvinsko) – Metanol má v Česku další oběť. V Orlové v nemocnici zemřela po požití jedovatého alkoholu šestapadesátiletá žena, která v nemocnici ležela necelé dva týdny. Policie předpokládá, že nebezpečný nápoj měla žena doma. Kvůli jinému případu, kdy metanol přiotrávil třiatřicetiletou ženu ze středních Čech, naopak policisté stíhají majitele dvou restaurací z Kladenska. V jedné z nich zřejmě žena nápoj se zvýšenou koncentrací metylalkoholu dostala.

To, před čím varovala policie koncem loňského roku, se podle její mluvčí Štěpánky Zatloukalové potvrzuje. Mezi lidmi zůstává na pět tisíc litrů alkoholických nápojů s nebezpečnou koncentrací metanolu – a ten dále zabíjí. Od začátku roku zemřelo už 6 lidí, od podzimu celkem již 45, otrávilo se jich dokonce kolem 130. „Varovali jsme důkladně celou veřejnost, že lidé alkohol nevylili, nezlikvidovali, schovali,“ zdůraznila mluvčí. Druhá vlna podle ní přišla proto, že strach opadl a lidé odložené staré zásoby zase vytahují. Varování, aby byli lidé při konzumaci alkoholu opatrní, však stále platí. Vyhnout by se měli například dopíjení starých zásob nebo pití alkoholu neznámého původu, který není řádně označeny kolky.

V Orlové zemřela žena, v kraji je 25. obětí

Zatím poslední obětí metanolu je šestapadesátiletá žena hospitalizovaná v nemocnici v Orlové před dvěma týdny. Po přijetí pacientky lékaři uvedli, že měla v krvi velké množství metanolu. „Pacientka byla hospitalizována na oddělení ARO-Orlová. I přes rozsáhlou léčbu byla ve velmi kritickém stavu. Bohužel ve včerejších odpoledních hodinách zemřela,“ uvedla mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová. „Došlo k multiorgánovému selhání,“ doplnila zástupkyně primáře orlovského ARO Halina Matúšková.

Policie nalezla u ženy doma několik litrů neokolkovaného alkoholu bez etiket, expertizy v nich potvrdily přítomnost metylalkoholu. Byly to zásoby staré několik měsíců. Je tedy velmi pravděpodobné, že se žena otrávila právě po požití již dříve nakoupených alkoholických nápojů. „Prověřujeme i možnost, že žena mohla požívat alkohol jinde než doma,“ doplnila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Stíhaných je přes šedesát

Policie v případu stíhá více než šedesát lidí. Většinu z nich obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Právě takovému obvinění čelí i majitel dvou restaurací na Kladensku, v jedné z nich se mohla otrávit třiatřicetiletá servírka, která se po práci napila z láhve vodky. Skončila v nemocnici ve Slaném a později v Praze. Podle dosavadních vyjádření lékařů by měla otravu přežít bez vážnějších následků, ovšem majiteli restaurace hrozí až dvouleté vězení.

Methylalkohol
Zdroj: ČT24

Policie restauraci, kde žena podezřelý nápoj vypila, zkontrolovala a totéž provedla ve druhé provozovně téhož majitele. Jeho samotného chtěli policisté poslat do vazby, tomu však zabránil soud. „Na základě závěrů kontrol, které provedli hygienici ve spolupráci s celní správou, byla jedna z provozoven uzavřena,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová. Podezřelý alkohol nyní musí projít rozbory, které potvrdí, nebo vyloučí přítomnost metanolu. Podle Zatloukalové zřejmě jde o staré zásoby. Dodala, že se jedná spíše o výjimečný případ – v restauracích se host otrávil metanolem teprve podruhé od podzimu. „Předtím to většinou byly prodejny alkoholu a lidé alkohol pili doma,“ upřesnila mluvčí.

Chybné míchání má skončit největším procesem

Na vrcholu pyramidy obviněných z tzv. metylové mafie zůstávají podnikatelé Rudolf Fian a Tomáš Křepela z firmy Carlogic, kteří měli metanol uvést do oběhu. „Udělali chybu v samotném míchání, kdy zvolili větší koncentrát,“ přiblížil zlínský kriminalista Martin Baláž. Oba obvinění muži jsou ve vazbě. Manželka obviněného Tomáše Křepely ovšem řekla, že Křepela není viník, ale oběť křivého obvinění. „Doufáme, že se spravedlnost konečně ukáže,“ dodala. 

„Metanolový proces“ s lidmi obviněnými ze šíření nebezpečných nápojů, kde figuruje i šest stovek svědků, by měl začít letos na podzim. Půjde o největší proces v dějinách české kriminalistiky.