Pravice odmítá Zemanovu taktiku

Praha - Pravicové strany se bouří proti záměru prezidenta Miloše Zemana, který se nechal ve svém projevu slyšet, že hodlá odložit druhý pokus jmenování premiéra do té doby, dokud nebude vyšetřena kauza Nagyová. Podle poslance Jiřího Pospíšila (ODS) by takový postup šel proti duchu ústavy. Pravicové strany dnes proto opět zopakovaly, že by se pak musely obrátit na Ústavní soud. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) Zeman dnes ani tak nepodpořil vládu Jiřího Rusnoka, jako marně hájil svůj „zoufale nekompetentní postup“ při jejím jmenování. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ze Zemanových slov plyne, že si sněmovna může dělat, co chce, jeho ale názory poslanců nezajímají.

Pravicové strany prezidentovi pohrozily, že se v případě průtahů se jmenováním nového šéfa vlády obrátí na Ústavní soud: „Prezident republiky nemůže v žádném případě ponechat vládnout vládu v demisi tak dlouho, jak by si on přál,“ řekl šéf klubu ODS Marek Benda na půdě sněmovny. Zeman podle něj nemůže podmiňovat jmenování případné vlády parlamentní většiny ukončením vyšetřování případu Jany Nagyové. „Jestli toto připustíme, tak žijeme opravdu v republice řízené státními zástupci. To možné není,“ prohlásil Benda v reakci na projev prezidenta, který chce vyčkat se jmenováním nového premiéra až na výsledky vyšetřování kauzy Nagyová. (Rusnokova vláda může vládnout i bez důvěry bez omezení.)

Benda chce diskusi o úpravách ústavy, Rychetský před tím varuje

Podotkl také, že v Česku nebyl přímou volbou hlavy státu zaveden prezidentský systém. „Nejsme v systému, kde prezident vybírá svou vládu, která důvěru získá, nebo nezíská. Žijeme v systému, kde je vláda odpovědná sněmovně,“ dodal Benda. Podle něj se o vládě nerozhoduje ve volbách druhého řádu, mezi které zařadil i volbu hlavy státu.

Benda je připraven debatovat o úpravách ústavy, jak navrhuje ČSSD. Strana chce například stanovit lhůty pro prezidenta při jmenování vlády a také zavést spoluzodpovědnost další ústavní instituce na jmenování členů bankovní rady ČNB. Rychetský dnes opět varoval před účelovou a ukvapenou změnou ústavy v části týkající se jmenování vlády prezidentem. „Nejsem zastáncem jakýchkoliv účelových změn ústavy. Myslím si, že dosavadní ústava poskytuje dostatečný rámec pro zajištění základních parametrů demokratického právního státu v naší zemi,“ uvedl Rychetský, který již dříve se nechal slyšet, že Zeman se pohybuje v mezích ústavy (více zde).

  • Jiří Pospíšil (ODS): "Projev měl hlavní sdělení, kdy prezident republiky řekl, že nebude s druhým pokusem spěchat, že to může trvat týdny, a jako záminku si vzal vyšetřování konkrétní kauzy… To ale podle mého názoru nelze spojovat s rozhodováním ústavních činitelů o složení nové vlády. Je podle mého názoru účelový případný odklad jmenování dalšího premiéra a je podle mého názoru v rozporu s duchem ústavy." 

Schwarzenberg: Zeman „pokoutně“ zavádí prezidentský systém

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga má Česko prezidenta, který ničí odkaz první československé hlavy státu Tomáše Garrigua Masaryka. „Jsme na rozhodující křižovatce parlamentních dějin,“ uvedl Schwarzenberg. Také on varoval před „pokoutným“ zaváděním prezidentského systému, označil to za nedůstojný stav. Legitimní by podle šéfa TOP 09 bylo, pokud by se parlament rozhodl zavést prezidentský systém změnou ústavy. TOP 09 ohlásila, že předloží návrh změn ústavy, které by nově vymezily pravomoci prezidenta týkající se jmenování kabinetu. O změnách chce jednat se všemi stranami zastoupenými v parlamentu. Vzorem má být německý model, kde má prezident první pokus na jmenování premiéra, další pokusy má sněmovna.

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Němcová: Prezident si nechává od Ištvana diktovat

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se ohradila už proti Zemanově tezi, že při prvním pokusu může riskovat a teprve na druhý se bere vážný zřetel. „Povinností a odpovědností prezidenta je nezvyšovat neklid v zemi a její destabilizaci, prvním pokusem co možná nejrychleji vrátit zemi do normálních poměrů, a ne si tak trochu pohrát a pak zkusit, zda to ve druhém pokusu klapne,“ zdůraznila. Už vůbec by podle ní prezident neměl připustit, aby byl jeho úřad podřízen rozhodování státního zástupce.

Miroslava Němcová (ODS)

„Teprve až dá pan Ištvan palec nahoru, že už má vše vyšetřeno, tak teprve poté bude prezident konat, tak to si myslím, že prezidentská role taková v žádném případě není.“

Zeman „poškádlil“ i Kalouska, ten je mu za to „vděčný“

Zeman v projevu vyjádřil přesvědčení, že faktickým premiérem bývalé vlády Petra Nečase byl ministr financí Miroslav Kalousek. A byl by jím, odhadoval Zeman, i v případě, že by sestavením vlády byla pověřena předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Jsem mu velice vděčen, že vyzdvihl zásluhy pana místopředsedy Kalouska, nicméně si myslím, že trochu křivdí panu Nečasovi, který se teď nemůže bránit,“ uvedl Kalouskův stranický šéf Schwarzenberg na Zemanovu adresu. Podle něj dal prezident jasně najevo, že nejde o Rusnokovu vládu, ale Zemanovu, který se za ni ve sněmovně postavil a bojoval za ni. „Proč zde nehlasujeme o vládě prezidenta Zemana, pak bychom alespoň byli pravdiví a upřímní,“ dodal Schwarzenberg.

Miroslav Kalousek: „Pan prezident ve svém projevu, myslím, jasně řekl, čí výroky o politické scéně mu nejvíce vadí. Já si toho vážím.“

Podle Schwarzenberga, který v poslední vládě stál v čele ministerstva zahraničí, některé výroky prezidenta na podporu Rusnokovy vlády neodpovídaly skutečnosti. Podle něj například není pravda, že teprve Rusnokova vláda prosazuje ekonomickou diplomacii. To se prý připravovalo už za jeho působení.

Pověřený předseda ODS Martin Kuba vidí v prezidentově oznámení nepokoušet se o nové sestavení kabinetu, dokud bude probíhat vyšetřování kauzy Jany Nagyové, snahu vytvořit tlak na poslance. „To, že nám tady teď před volbou deklaruje, že bude proces natahovat, může být jen proklamace, která má všechny poslance motivovat k tomu, aby přijali řešení, které prezidentovi vyhovuje,“ tvrdí Kuba. Pokud bude Zeman proces natahovat, musí podle Kuby také nést důsledky svého rozhodování.

Peake na účasti ve vládě nelpí, počká, s čím přijde Němcová

Zeman si neodpustil komentář k informaci Mladé fronty DNES, že při případném sestavování vlády na půdorysu předchozí koalice by se ministryní vnitra měla stát předsedkyně LIDEM Karolína Peake. „Pokud by tomu tak bylo, pak chci blahopřát paní Karolíně Peake k funkci stínové ministryně vnitra,“ řekl Zeman s úsměvem. Karolína Peake ale v reakci označila za svou největší politickou chybu návrat do vlády po svém odvolání z ministerstva obrany v prosinci 2012. „Rozhodně nemám potřebu za každou cenu lpět na vládním angažmá,“ dodala Peake. Strany bývalé koalice hodlají vytvořit stínovou vládu, o jejím personálním obsazení ale Peake zatím nic konkrétního neřekla, nejprve chce počkat na návrhy Miroslavy Němcové.

Vůči Zemanově komentáři ohledně Karolíny Peake se ohradil i Schwarzenberg: „Prezident republiky urazil dámu. U nás nebylo zvykem, že se takto mluví o ženě veřejně. Ač mi to nepřísluší, rád bych se za to omluvil,“ řekl na půdě sněmovny. 

Vydáno pod