První dvě lékárny nabízejí léčebné konopí, pojišťovny léčbu nehradí

Praha – Ode dneška si mohou první pacienti vyzvednout léčebné konopí v lékárně. Minulý týden zprovoznil Státní ústav pro kontrolu léčiv registr a první várka konopí pro léčebné účely se dostala do Česka. Prvních deset gramů dnes dorazilo do lékárny v Uherském Hradišti a léčebné konopí mohou pacienti dostat na recept také v Lékárně Pharmacentrum Budějovická v Praze 4. Prezident České lékárnické komory se ale obává, že zájem pacientů o tuto alternativu omezí skutečnost, že není hrazena ze zdravotního pojištění.

Události, komentáře: Léčebné konopí je v Česku (zdroj: ČT24)

Jen těsně se oficiální start dostupnosti léčebného konopí v České republice minul s letošním ročníkem Cannafestu, který se na Výstavišti v pražských Holešovicích otevřel o víkendu a kde právě medicínské užití této rostliny bylo jedním z témat. Od dnešního dne si pak pacienti s receptem od lékaře budou moci v lékárnách konopí koupit. „Protože je to návyková látka, tak bude i v lékárnách podléhat velmi přísnému dozoru,“ řekl Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Neznámou zůstává reálný zájem pacientů o tuto alternativní cestu. Týká se to pak hlavně pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či těch nakažených HIV. „Lékárny jsou připraveny, pokud o to budou mít zájem pacienti – a tady se obávám, že je v České republice zásadní problém, protože léčebné konopí nehradí zdravotní pojišťovny,“ konstatoval Lubomír Chudoba. Koncem roku 2013 vznikl také pacientský spolek KOPAC, který usiliuje o zařažení léčby konopí mezi položky hrazené z pojištění i kvůli vysoké ceně. 

Jako první nabízí konopí lékárna v Uherském Hradišti. Dnes odpoledne tam dorazilo deset gramů, cena za jeden gram léčebného konopí je 273 korun. Množství prodaného konopí zatím neumí lékarna odhadnout, prý se už ale na něj dotazovaly desítky lidí. „Když budeme potřebovat, dovezou nám další,“ uvedla jedna z lékárnic. V Praze 4 prý bude stát gram kolem 300 korun, uvedlo zařízení v tiskové zprávě.   

Cena v lékárnách je tak zhruba o 30-50 procent vyšší, než za kolik se dá konopí koupit na černém trhu. A vzhledem k tomu, že léčebné konopí není hrazeno ze zdravotního pojištění, tak si ho řada pacientů nebude moct dovolit. „Ta cena je vyšší než na černém trhu a dceru by to stálo až 70 tisíc měsíčně, přitom její důchod je osm tisíc korun,“ stěžoval si Zdeněk Majzlík, který raději konopí pěstuje na zahradě. Jeho dcera trpí roztroušenou sklerózou.

USA o krok napřed

Minulý týden volili občané USA do Kongresu a v některých státech se přitom v referendech rozhodovali o legalizaci marihuany, a to i pro relaxační účely. Benevolence vůči konopí se tam týká už pěti států včetně hlavního města, pokud návrh nezablokuje Kongres. V ČR byl zákon o konopí přijat loni, ale týká se pouze léčebných účelů.

„Myslím, že se ve Spojených státech obecně dozvídáme víc, jak tuto věc regulovat a připravovat dobré programy,“ uvedla Steph Shererová, výkonná ředitelka pacientské organizace Americans for Safe Access. Ta přitom chápe těžkou cestu za změnou veřejného mínění, protože veřejnost se drží předsudků o konopí. „Kdyby to byla nějaká nová medicína, která nám prostě spadne do klína z nebe, bylo by to mnohem jednodušší,“ uvedla.

Nyní budou v českých lékárnách k dispozici konopné výrobky dovozené z Nizozemska. Už v příštím roce by ale mohl být dodavatelem tuzemský producent. Výběrové řízení má skončit ještě do konce tohoto roku.