Ústečtí náměstci odstranili Zemanův portrét – nesouhlasí s jeho vystupováním

Ústí nad Labem – Portréty Miloše Zemana nechali noví náměstci primátora Ústí nad Labem sundat ze svých kanceláří. Chtějí se tak distancovat od způsobu, kterým prezident vystupuje. V kanceláři ústeckého primátora, kde se konají největší oficiální akce, však Zemanův portrét zůstává. Mluvčí magistrátu však zdůraznila, že vyvěšení prezidentova portrétu není povinné.

Náměstci ústeckého primátora Zikmunda nechali ze svých kanceláří bezprostředně po nástupu do funkcí odstranit portréty Miloše Zemana. „Bylo to spontánní a osobní rozhodnutí v momentě, kdy přišli do kanceláří,“ uvedla mluvčí magistrátu Veronika Vendlová s tím, že stěny kanceláří nezůstanou prázdné, protože náměstci požádali o nahrazení Zemana portrétem Václava Havla. Náměstkyně Jana Bohuňková řekla, že odstraněním Zemanova portrétu chce vyjádřit nesouhlas s vystupováním hlavy státu. „Nelíbí se mi, jak reprezentuje Českou republiku a myslím si, že svými excesy odvádí pozornost od skutečných problémů. Pro mě byl jediným a posledním prezidentem Václav Havel,“ řekla Bohuňková.

Sám prezident Zeman se vůči postupu náměstků nevymezil. „Já si Václava Havla velice vážím a myslím si, že je naprosto v pořádku, že tam visí. Pokud vím, žádný zákon neukládá - ať už vysokým školám, nebo jiným institucím - aby na jejich zdech byly portréty prezidenta republiky. Pokládám to za soukromou věc vedoucích představitelů těchto institucí,“ podotkl. Že žádný zákon nenařizuje vyvěšení prezidentova portrétu, zdůraznil také mluvčí radnice. Portrét Václava Havla by se podle ní měl v prostorách ústeckého magistrátu objevit v řádu dnů.