V Praze je hotovo. Metropoli vede vládní koalice v malém

Praha – Po týdnech jednání mezi hnutím ANO, ČSSD a Trojkoalicí byla dnes podepsána finální podoba koaliční smlouvy, která vytváří předpoklad pro úspěšný nástup nového vedení na magistrát Prahy. Primátorkou má být Adriana Krnáčová z ANO. Posledním dohodnutým náměstkem byl vybrán Matěj Stropnický za Trojkoalici.

Koaliční smlouvu zatím podepsali předsedové těchto tří politických uskupení, následně ji čeká ještě stvrzení podpisem zastupitelů koaličních stran. Za konstruktivní a tvořivý označila přístup všech stran Adriana Krnáčová (ANO). „Bylo to bez stresu, v pracovně přátelské atmosféře,“ uvedla Krnáčová. Jasno mají koaliční partneři i v obsazení výborů s výjimkou kontrolního.

Ustavující zasedání zastupitelstva má proběhnout 27. listopadu, kdy by vedení hlavního města mělo převzít ANO, ČSSD a Trojkoalice. O možné podpoře těsně většinové koalice ze strany dalších zastupitelů jiných stran budou jednat v příštích týdnech. „Každý zodpovědný zastupitel by měl takovou radu podpořit,“ řekl Karel Březina (ČSSD). Žádný příslib ale zatím koalice nemá.

Koaliční smlouva v Praze podepsána (zdroj: ČT24)

Petr Štěpánek (Trojkoalice): „Jednání byla přímočará, konsenzuální, dohodli jsme se na kompetencích, které byly očekávány a vyhovují naturelu jednotlivých účastnících se stran. Poděkoval bych za věcné jednání a že jsme si vyšli vstříc.“

Karel Březina (ČSSD): „Jednání byla věcná, my jsme přinášeli program sociální demokracie, jsme spokojeni s rozdělením kompetencí.“

Jednou z posledních záležitostí byla personální otázka. Tu koaliční partneři vyřešili včera, když byl jako poslední náměstek za Trojkoalici vybrán Matěj Stropnický. Starostové a nezávislí totiž předpokládali, že lepší volbou by na funkci byl Petr Šťěpánek, původně kandidát na primátora Trojkoalice ve volbách. Ten má ale usednout ve vedení Prahy 4. „Levicovost Stropnického nám jako Starostům vadí. Měli jsme na výběr, že buď budeme trvat na našem odporu, nebo bude koaliční dohoda. Máme-li postavit tyto věci na misky vah, usoudili jsme, že pro komunální politiku jsou důležitější jiné věci,“ řekla Jana Plamínková (STAN). Výtky potlačili ve prospěch celku, aby bylo víc času na seznámení se s resorty. Starostové a nezávislí na oplátku získali post místopředsedkyně finančního výboru.

  • „Jednání vázla na personálních záležitostech, zadrhávat se začala až na personálních otázkách,“ zhodnotila redaktorka Aktuálně.cz Lucie Kudláčková.

Obsadit už zbývá jen kontrolní výbor, který by měl připadnout opozici. Předsednický post chce trojkoalice nabídnout Pirátské straně. Právě ta by mohla koalici, která má v zastupitelstvu jen těsnou většinu, v některých případech podpořit. „Nemůžeme z principu přistoupit na pozici typu: dejte nám kontrolní výbor, my vám za to dáme podporu,“ upozornil lídr pražské kandidátky Pirátů Jakub Michálek. „Piráti jsou nyní bohatá nevěsta, každý by je rád dostal na svou stranu,“ okomentovala Kudláčková.

Nová koalice se shodla na stavbě metra D nebo zlevnění ročního jízdného. Domluvila se také na nulové toleranci hazardu a přísnějšího ochraně nezastavěného území. Více o programu pražské koalice čtěte ZDE.

Vydáno pod