Zeman nebo studenti? Prašť jako uhoď, míní Sobotka

Washington – Nespokojenost s posledním vystupováním prezidenta Miloše Zemana je pochopitelná, ovšem po incidentu s házením vajíček při Zemanově vystoupení na Albertově si prezident a někteří jeho odpůrci nemají co vyčítat. Z Washingtonu to vzkázal český premiér Bohuslav Sobotka, který byl v době incidentu na cestě z Prahy na odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu. Podle Sobotky by hlava státu měla společnost spojovat, ne ji rozdělovat.

„Pan prezident a někteří demonstranti si v tomto případě bohužel nemají vzájemně co vyčítat. Vajíčka ani cokoli jiného se na prezidenta republiky prostě nehází. To už není svoboda projevu, ale nepřijatelná agresivita,“ uvedl Bohuslav Sobotka, když se dozvěděl, co se stalo před slavnostním odhalením pamětní desky na Albertově. Pro Zemanovy výstupy z posledních dnů přitom Sobotka pochopení nemá. „Jako občan bych asi protestoval taky. Mě pan prezident v minulých týdnech několikrát hodně nemile překvapil: Tím, jak mluvil v Hovorech z Lán v Českém rozhlase, tím, jak shazoval Pussy Riot, tím, jak zpochybnil v předvečer sedmnáctého listopadu význam studentské demonstrace,“ shrnul Bohuslav Sobotka.

Při včerejším Zemanově vystoupení na Alberově, kde ho doprovázeli také prezidenti Německa, Polska, Slovenska a Maďarska, lidé pískali, vyzývali hlavu státu k odstoupení a poté začali házet vajíčka a jiné předměty. Naopak projevy ostatních prezidentů vyslechli účastníci slavnosti v klidu a odměnili je potleskem (čtěte zde).

Sobotka kritizoval Zemana i vrhače vajíček (zdroj: ČT24)

Zeman zprvu vyvolal pobouření vulgárními výrazy, které použil v Hovorech z Lán, když se vymezoval proti feministické punk rockové skupině Pussy Riot. Později také zpochybnil význam demonstrace rozehnané na Národní třídě 17. listopadu 1989. Uvedl, že protest byl jednou z mnoha demonstrací, zákrok Sboru národní bezpečnosti podle něj nebyla žádná „krvavá řež“. Odmítá proto heroizaci protestu.

Prezidentovy výroky nalezly při vzpomínkách na 25 let od událostí, které vedly k pádu komunismu v Československu, širokou odezvu nejenom při slavnosti na Albertově. Na Národní třídě tisíce lidí Zemanovi symbolicky vystavily červenou kartu (více čtěte zde). Kritika prezidenta byla tématem téměř všech akcí. „Dvacáté páté výročí pádu totality by zasloužilo důstojnější připomenutí. Především naše země by si to zasloužila. Věřím, že o tom bude po tom, co se dnes stalo, přemýšlet jak prezident Zeman, tak jeho odpůrci, kteří překročili rozumnou míru protestu,“ uvedl premiér Sobotka.

Samotný ministerský předseda se většiny oslav nezúčastnil. Po dopoledním pietním aktu u památníku na Národní třídě odcestoval do Spojených států, aby přihlížel středečnímu odhalení busty Václava Havla v Kongresu. Dnes ho čeká setkání s viceprezidentem Joem Bidenem či ministrem energetiky Ernestem Monizem. Již v pondělí Sobotka hovořil také s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou.