AIDS není smrtelnou chorobou, myslí si každý šestý do 26 let

Praha – AIDS není v očích Čechů takovou hrozbou jako v devadesátých letech. Zhruba každý šestý ve věku do 26 let ho totiž nepovažuje za smrtelnou chorobu a domnívá se, že je HIV infekce plně léčitelná. Velká část lidí partnery střídá, podceňuje bezpečný sex a zároveň nechodí na testy. Prokázal to výzkum agentury Ipsos, který postoje tuzemských obyvatel k HIV a pohlavním chorobám zkoumal na reprezentativním vzorku populace, jednom z největších za poslední roky.

Téma Událostí: HIV v Česku (zdroj: ČT24)

Pohlavně přenosnou chorobou onemocnělo již na 400 tisíc Čechů a prezervativ jako ochranu při náhodném pohlavním styku pravidelně používá 15 procent lidí. Průzkum dále ukázal, že 22 procent nepoužívá kondom nikdy. Česká republika sice patří mezi evropské země s nízkým výskytem infekce HIV, i přesto však počty nemocných každoročně rostou. Momentálně u nás tak žijí necelé tři tisíce takto diagnostikovaných osob.

  • „ČR má 2 330 lidí, kteří jsou diagnostikováni jako HIV pozitivní, ale ta skutečná špička ledovce je třikrát vyšší. To znamená, že nám po republice běhá přes 4 700 lidí, kteří nevědí, že jsou HIV+, nevědomky nám šíří HIV infekci a pomalu umírají na AIDS,“ tvrdí Miroslav Hlavatý, ředitel společnosti Red Ribbon, která se zabývá zlepšováním podmínek života HIV pozitivních.
  • Dotazníkové šetření iniciovala farmaceutická společnost GSK, která pracuje na poli výzkumu a vývoje nových léčiv na HIV.
  • Na internetový dotazník odpovědělo celkem 1 050 respondentů ve věku nad 18 let.

Paradoxem je, že ačkoliv se sexuální chování za poslední desetiletí uvolnilo, obava z pohlavně přenosných chorob u populace klesla. Každý pátý respondent měl za život více než 10 sexuálních partnerů a k náhodnému nechráněnému sexu se přiznala polovina účastníků průzkumu. Kondom pravidelně používá pouhých 15 % lidí.

"Dá se říci, že na dnešní situaci platí rčení: sejde z očí, sejde z mysli. S tím, jak se v médiích snížila intenzita osvěty v oblasti pohlavních chorob, která ještě v devadesátých letech minulého století byla na poměrně dobré úrovni, poklesla i opatrnost lidí. Ano, máme účinné léky, které mohou pomoci významným způsobem prodloužit život infikovaných osob, ale můžeme pomoci jen těm, kteří se svěří do péče odborníků. V největším riziku zdravotních komplikací jsou dosud neodhalené osoby a osoby, které dlouhodobě odmítají užívat doporučenou léčbu," říká MUDr. David Jilich z HIV centra Nemocnice Na Bulovce.

Zdravotní stav svého nového sexuálního partnera neřeší přes 60 % Čechů. Zeptat se, zda je druhý přímo HIV pozitivní, se odváží třetina respondentů. Lidé většinou zdravotní stav posuzují podle odhadu partnerova zodpovědného chování. Vyžádat test na pohlavní choroby si troufne pouhé 1 % lidí.

AIDS už není strašákem

Každý šestý respondent do 26 let nepovažuje AIDS za smrtelnou chorobu. "Zdá se, že AIDS přestává být strašákem i díky šetrnější moderní léčbě, která dokáže život nemocného nejen prodloužit, ale i výrazně zvýšit kvalitu jeho života. Je nutné si uvědomit, že zcela uzdravit jej stále nedokáže," připomíná generální ředitelka společnosti GSK Monika Horníková.

HIV napadá v těle bílé krvinky, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se situace zlepší, ale jen krátce. Poté obvykle nemoc AIDS propuká. Bez adekvátní léčby je HIV infekce i v dnešní době smrtelné onemocnění.

Tento a příští týden se v deseti městech konají preventivní akce Domu světla. Česká společnost AIDS do každého z nich vyslala sanitku, kde se lidé na počkání mohou zdarma otestovat.