Zemřel nejstarší pes světa

Horizont ČT24: Zemřel nejstarší pes na světě, Bobimu bylo 31 (zdroj: ČT24)

V Portugalsku zemřel na začátku tohoto týdne pes jménem Bobi. Podle Guinnessovy knihy rekordů se jednalo o bezkonkurenčně nejstaršího psa, který kdy žil. Rekord potvrdil i místní veterinář, který se o zvíře dlouhodobě staral.

Bobi žil 31 let a 165 dní. Podle běžného přepočtu na lidský věk by to bylo 220 roků. „Předpokládám, že na jeho dlouhověkost mělo vliv více faktorů. Za zásadní ale považuji život na venkově v blízkosti přírody,“ uvedl letos v únoru jeho majitel Leonel Costa.

Tehdy byl ještě Bobi přes svůj věk zdravotně docela v pořádku. Bobiho jednatřicáté narozeniny oslavila v květnu společně s jeho pánem asi stovka lidí. Už tehdy ale bylo jasné, že zvířeti docházejí síly. Pes většinu dne polehával. V říjnu Leonel přes Guinnessovu knihu rekordů oznámil, že Bobiho život skončil.

Psí rekordman se narodil v rodině lovce a téměř nepřežil první den svého života. Jeho lidští majitelé totiž neměli dost peněz k tomu, aby vrh, jehož byl součástí, živili. A tak všechna štěňátka utratili. Jenže po několika dnech se ukázalo, že se fena stále vrací do přístavku, kde vrhla. Leonel Costa, tehdy ještě malý kluk, se tam podíval – a našel tam Bobiho. 

Chlapec se pak dalších čtrnáct dní o štěně tajně staral: věděl z minulých zkušeností, že až pes otevře oči, rodiče už ho neutopí. A jeho plán mu vyšel. „Když to zjistili, hodně křičeli a potrestali nás, ale stálo to za to,“ vzpomínal po letech.

Psí a lidské roky

Při běžně používaném přepočtu psích let na lidské by se Bobi dožil asi 220 roků. Známé pravidlo totiž říká, že každý psí rok odpovídá sedmi lidským. Studie zveřejněná v odborném časopise Cell Systems ale popsala, že tento systém nefunguje. 

Psi jsou podle vědců mnohem starší, než si lidé připouštějí. Nově podle odborníků z Kalifornské univerzity v San Diegu první rok psího života znamená přibližně 31 let člověka, vycházeli přitom ze změn v DNA. „Co se týká dospělosti, tak devítiměsíční pes už může mít štěňata – tak si snadno sami spočítáte, že první rok těžko může odpovídat sedmi lidským rokům,“ uvedl hlavní autor studie Trey Ideker z Kalifornské univerzity.

Vědci rovnou představili nový způsob, který je podle nich výrazně přesnější a jeho výsledky lépe odpovídají realitě. Nová rovnice, se kterou přišli, tak má vystihovat stárnutí psů lépe: lidský věk = 16 * ln (psí věk) + 31. Tedy šestnáctkrát přirozený logaritmus psího věku plus 31. Podle této nové funkce věk osmitýdenního štěněte odpovídá devítiletému dítěti, dvanáct let průměrného dožití labradora je asi sedmdesát lidských roků. A pro Bobiho by to znamenalo asi 87 let.