Ze saúdskoarabských univerzit mizí zahraniční vědci. Je to konec roky fungujícího podvodu

Během pouhého jediného roku se o třetinu snížil počet špičkových vědců, kteří jsou spojení s univerzitami v Saúdské Arábii. Stalo se to jen několik měsíců poté, co nezávislé investigace odhalily, že tato pracoviště lákají ke spolupráci vědecké celebrity. Velmi často za to dostávají finanční odměny, univerzitám díky tomu zase stoupá hodnocení.

Ještě před rokem se saúdskoarabské univerzity mohly pochlubit tím, že na nich „působí“ 109 vědců, kteří jsou v žebříčku světově nejcitovanějších. Letos už je to podle analýzy barcelonské poradenské společnosti Siris Academic pouze 76 vědců. 

Podle analýzy žurnálu Science je pokles zřejmě způsobený tím, že domovské univerzity těchto vědců začaly mít s touto praxí problém. Obávají se, že by je spojování vlastních expertů s saúdskými institucemi mohlo poškodit. Předchozí vyšetřování vědeckých novinářů totiž zjistila, že vědci dostávají od saúdskoarabských škol obrovské finanční odměny za minimální práci – nejčastěji šlo o malé konzultace. Pomohla také přísnější kontrola těchto fiktivních spoluprací, kterou provedla analytická společnost Clarivate, jež každoročně sestavuje žebříček nejcitovanějších vědců planety. Pro zajímavost: letos je v něm pět vědců z českých univerzit.

Čeští vědci v letošním žebříčku Clarivate
Zdroj: Clarivate

Tím, že se na podvod přišlo, ztratilo smysl do něj dál investovat, komentuje pro Science matematik Domingo Docampo. 

Falešně prestižní univerzity

Sporný postup ropného království přitom fungoval dlouho. Poprvé o něm Science psal roku 2011 už jako o zaběhnuté praxi. Už tehdy bylo jádro problému stejné jako nyní; špičkoví vědci uváděli dvě pracoviště: svou domovskou instituci, nejčastěji univerzitu, a potom ještě nějakou univerzitu v Saúdské Arábii. Tam ale měli jen minimální úvazek – nejčastěji spočíval v několikadenní návštěvě této země, která byla spojená s konzultacemi. To vše samozřejmě Saúdové propláceli.

Arabským univerzitám to pomohlo, protože díky angažování vědců, kteří patří mezi světovou špičku, stoupaly i ony v žebříčcích kvality. Některé z těchto prestižních analýz kvality škol totiž přihlížejí právě k počtu kvalitních expertů. A díky tomu rostla i prestiž saúdskoarabských univerzit. 

Když jeden z těchto žebříčků změnil metriku a přestal do své analýzy zahrnovat tato druhotná pracoviště, tak vědci zareagovali tím, že si školy z blízkovýchodní monarchie začali uvádět jako své hlavní místo a původní školu až jako to sekundární. Letos se ke kauze detailně vrátil španělský deník El País, jehož vyšetřování španělských vědců způsobilo v zemi obrovskou kauzu – ukázalo se totiž, že právě tamní vědci jsou v Saúdské Arábii nadprůměrně oblíbení. A to byl zřejmě poslední hřebíček do rakve tohoto triku.

Podle nové analýzy společnosti Siris se totiž po letech trvalého nárůstu počet saúdských spoluprací snížil asi o třetinu. S tím, že většinou zahraniční vědci ukončili spolupráci úplně, jen menší množství z nich nahradilo své primární pracoviště v Saúdské Arábii svou původní prací.

Mira Petrovićová, chemička z Katalánského institutu pro výzkum vody, která v roce 2019 odmítla nabídku saúdské univerzity na změnu afiliací výměnou za hotovost, pro Science uvedla: „Bylo na čase, aby společnost Clarivate něco udělala“. „Myslím, že teď si už všichni vědci uvědomují, jak nápadné tyhle manipulace byly.“