Vesmírná loď Dragon přistála v Pacifiku po úspěšné misi k ISS

Soukromá společnost SpaceX si může připsat další úspěch. Přes problémy, které její poslední mise přinesla, se její raketa Dragon vrátila na Zemi.

Nepilotovaná vesmírná loď Dragon americké společnosti SpaceX v neděli přistála v Tichém oceánu po úspěšné cestě k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), u které byla ukotvena téměř měsíc. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na SpaceX.

Dragon s přibližně 2,2 tunami zásob a vědeckého materiálu přistál u ISS 23. února. Přistání bylo původně plánováno dříve, ale palubní počítače ho automaticky odložily o 24 hodin kvůli nesrovnalostem v údajích o poloze stanice. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli chybě v navigaci byla operace zastavena. Po vyřešení problémů bylo přistání na druhý pokus úspěšné.

Po vyložení nákladu členové posádky ISS loď znovu naložili: odpadky i vzorky z podniknutých vědeckých experimentů pro pozemní laboratoře. Po šestihodinové cestě na Zemi brzdily loď v konečné fázi sestupu tři obrovské padáky, než přistála ve vlnách Tichého oceánu u pobřeží Mexika.

SpaceX vyslal k ISS loď Dragon z odpalovací rampy na Floridě, z níž na přelomu 60. a 70. let startovali američtí astronauti k misím na Měsíc. Společnost SpaceX, za níž stojí americký podnikatel Elon Musk, si rampu pronajala na 20 let.

  • Je americkou technologickou společností působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal a společnosti Tesla Motors. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9, kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. Dále vyvíji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a pilotovanou variantu lodi Dragon. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.
  • Zdroj: Wikipedie