Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili

Pivo by mohlo být ještě lepší než v současnosti, věří belgičtí vědci. A vymysleli plán, jak to udělat – umělá inteligence vyhodnotila statisíce recenzí piv a dokázala z nich zjistit, jaké chemické látky lidé vnímají jako nejchutnější. Nápoj, který na základě tohoto modelu vznikl, pak lidem skutečně chutnal.

Vnímání chutí a vůní je nesmírně složitá záležitost. Opravdu dokonale umí tyto smysly využít k analýze potravy nebo nápojů jen několik málo expertů, kteří si schopnosti navíc musí celý život vyvíjet a vylepšovat. Přesto všichni lidé tyto smysly využívají každý den, když zjišťují, co jim chutná a co ne – do značné míry nevědomě.

Podle belgických vědců je možné analyzovat lidské chutě a vymyslet tak nápoje, které budou ještě chutnější a zážitek z jejich konzumace ještě intenzivnější. Jenže taková analýza statisíců různých faktorů, které tvoří lidské vnímání, je téměř nemožná. Respektive až donedávna byla.

Profesor Kevin Verstrepen z univerzity KU Leuven věří, že by to dokázala umělá inteligence. A ukazuje to na pivu, belgickém národním nápoji. „Pivo – stejně jako většina potravin – obsahuje stovky různých aromatických molekul, které umí náš jazyk a nos zachytit, a náš mozek pak tyto vjemy spojí do jednoho obrazu. Tyto sloučeniny se ale navzájem ovlivňují, takže to, jak vnímáme jednu z nich, závisí také na koncentraci ostatních,“ uvedl pro deník The Guardian.

Ochutnat 250 piv

Výsledek svého výzkumu popsal tento tým v odborném časopise Nature Communications. Začal tím, že analyzoval chemické složení 250 komerčních belgických piv dvaadvaceti různých druhů. Badatele zajímaly vlastnosti jako obsah alkoholu, kyselost, koncentrace cukru a koncentrace více než dvou stovek různých sloučenin, jež nějakým způsobem ovlivňují chuť nápoje.

Ve druhé fázi vědci dali dohromady degustační komisi, kterou tvořilo šestnáct expertů. Ti všechny dříve analyzované vzorky ochutnali a při koštu analyzovali chuťové vlastnosti. Těch vědci vytipovali rovných padesát. Náročný úkol trval komisi téměř tři roky. Ani to ale ještě nebyl konec výzkumu.

Teprve třetí fáze totiž konečně využila velká data. Konkrétně uživatelské recenze z velké platformy, kde uživatelé hodnotí různá piva. Vědci využili 180 tisíc recenzí. Ukázala se zajímavá věc, na kterou v jiném kontextu upozornily už jiné výzkumy – široká veřejnost na rozdíl od expertů příznivěji hodnotí dražší piva. Na ostatních vlastnostech se amatérská i profesionální hodnocení shodovala.

Umělá inteligence, která ví o chuti víc než člověk

Vědci mohli z těchto dat zjistit, jak se drobné změny chemického složení, jimiž se jednotlivá piva od sebe liší, projevují ve vnímání chuti. Typické je to například, když se látka označovaná jako chuťově odpudivá v kombinaci s jinou stane zajímavou.

Na základě těchto dat pak výzkumníci vytrénovali umělou inteligenci. Tento strojový pivní someliér se naučil předvídat, jaká kombinace chemikálií je pro lidi příjemná, a na základě toho odhadovat, jaké složení piva bude chutné.

A pak začala definitivní fáze: výroba „AI piva“. Na základě doporučení umělé inteligence vědci jemně vylepšili existující komerčně prodávané pivo. Dodali mu několik přísad, které stroj označil jako často spojené s celkovým chuťovým dojmem. Byly to například kyselina mléčná a glycerol. A fungovalo to.

Hodnotila to degustační komise ve stejném složení jako ta původní. Shodla se, že vylepšené pivo je v řadě parametrů – mimo jiné celkovém dojmu z nápoje – lepší než původní varianta.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Fluorid ve vodě rozděluje USA. Kennedy je pro omezení

Zatímco většina Evropy už vodu nefluoridizuje, v USA je to stále běžné. Americký ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy mladší se to pokouší změnit. Konec praxe může přinést problémy, zvláště mezi chudšími vrstvami obyvatel.
před 11 hhodinami

Vesmír může skončit mnohem dříve, než vědci předpokládali

Na základě teorií Stephena Hawkinga přišli nizozemští vědci s novou hypotézou o konci vesmíru. Podle ní by měla trvat existence kosmu jen zlomek dříve odhadovaného času.
před 16 hhodinami

Loňské záření ze Slunce vychýlilo traktory, letadla i družice

Před rokem se zástupci NASA a dalších asi třiceti amerických vládních agentur sešli, aby simulovali a řešili hrozbu z vesmíru. Tou nebyl asteroid ani mimozemšťané, ale Slunce. Šlo o první trénink, na němž se měli odborníci připravovat na silnou geomagnetickou bouři a její dopady. Jenže toto cvičení přerušila opravdová silná geomagnetická bouře s vážnými dopady. Její důsledky nyní popsala NASA.
12. 5. 2025

Nová americká vakcína zasáhne proti covidu i chřipce. Doma může mít problém

V polovině května zveřejnila společnost Moderna výsledky testů její nové očkovací látky na principu mRNA. Je unikátní v tom, že by měla chránit před covidem-19 a sezonní chřipkou současně. Vakcína s názvem mRNA-1083 má vynikající výsledky. Lidé, kteří přípravek dostali, měli lepší výsledky než ti, kdo dostali dvě samostatné vakcíny proti těmto nemocem. Přesto není jasné, jestli bude k dostání ve Spojených státech.
12. 5. 2025
Načítání...