I nealkoholické pivo je prospěšné pro mužský mikrobiom, popsal výzkum

Vědci poprvé prostudovali, jak se liší vliv alkoholického a nealkoholického piva na střevní mikrobiom. Účastníci jejich studie po čtyřech týdnech pravidelné konzumace vykazovali lepší střevní zdraví, a to i v případě nápoje bez alkoholu.

Alkoholické nápoje jsou součástí lidské kultury od jejího samotného začátku. Tato dlouhá „domestikace alkoholu“ se projevuje v mnoha ohledech – například tím, že kvašené alkoholické nápoje mají (při přiměřené konzumaci) podle řady průzkumů pozitivní dopad na lidský mikrobiom (či zastaraleji střevní mikroflóru).  

Že tyto mikrobiotické kultury podporuje pití piva, je dlouhodobě známé, zatím ale chyběly informace o tom, zda se to týká i jeho nealkoholické verze, respektive jaký je mezi oběma druhy rozdíl.

Vědci teď v nové studii, která vyšla v odborném časopise ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, popsali, že muži, kteří denně vypili jeden alkoholický nebo nealkoholický ležák, měli rozmanitější soubor střevních mikrobů – ve srovnání se stavem, než se napili. Podle autorů studie to může snížit riziko některých onemocnění.

  • Mikrobiom byl dříve nazýván střevní mikroflórou. Jedná se o mikroorganismy, které žijí v trávicí soustavě živočichů včetně člověka. Mnohdy hostiteli prospívají, někdy však mohou i škodit.
  • Celkem ve střevě žije asi pět set druhů mikroorganismů. Dominantními v tlustém střevě jsou bakterie, ty ve výsledku tvoří šedesát procent hmotnosti stolice. Devadesát devět procent těchto bakterií pochází z třiceti až čtyřiceti nejběžnějších druhů. Mimo bakterie jsou častými mikroorganismy ve střevech i různé houby a prvoci, o nichž se však zatím ví jen málo. 
  • Mikrobiom souvisí se stravou i cvičením. Silný vliv na složení střevní mikroflóry mají léky, které lidé užívají. Mění se například v reakci na imunoterapii nebo na chemoterapii. 

Lidský trávicí trakt je plný miliard mikroorganismů, které přímo ovlivňují tělesné, ale zřejmě i duševní zdraví svého hostitele. Studie prokázaly, že pokud je ve střevech přítomno více druhů bakterií, mají lidé zpravidla nižší pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. A pivo obsahuje sloučeniny, jako jsou polyfenoly, a také mikroorganismy z jeho kvašení, které by mohly ovlivnit rozmanitost mikrobů v lidském střevě.

  • Ležák je druh piva, který je spodně kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák (ve světě označované jako lager z německeho slova pro uskladnění). 
  • Stupňovitost má typicky od 8° až 17°. Při jeho výrobě se nejčastěji používá ječný slad. Je typický hustou pěnou, kterou ale ovlivňuje i kvalita čepování. 
  • Světlý ležák je nejvíce konzumovaný a komerčně dostupný styl piva ve světě.

Už jedna starší studie ukázala, že když muži i ženy po dobu třiceti dnů konzumovali nealkoholické pivo ležákového typu, zvýšila se rozmanitost jejich střevního mikrobiomu. Jenže tento výzkum nedokázal kvalitně popsat rozdíl mezi pitím alkoholického a nealkoholického piva. A později tento fenomén zkoumalo jen minimum dalších výzkumů.

Vědci v novém výzkumu chtěli provést precizní a kvalitní analýzu, zvolili si proto metodu dvojitě zaslepené randomizované studie: to znamená, že skupina zkoumaných mužů byla rozdělena náhodně na dvě části, jedna pila čtyři týdny alkoholické pivo, druhá nealkoholické. Ani pijáci, ani vědci přitom nevěděli, co kdo pije, takže výsledky nemohly být ovlivněny placebo efektem. 

Výsledky ukázaly, že hmotnost účastníků, index tělesné hmotnosti ani jiné vlastnosti, pomocí nichž se měří zdraví srdce a metabolismu, se během studie nezměnily. Na konci čtyřtýdenního období ale měly obě skupiny rozmanitější mikrobiom a také vyšší hladinu enzymu jménem alkalická fosfatáza– to podle autorů svědčí o zlepšení střevního zdraví.

Výzkumníci naznačují, že tyto výsledky se mohou lišit od výsledků předchozí studie, a to z důvodu odlišného designu studií a také proto, že účastníci žili v různých komunitách. Na základě této pilotní studie ale tvrdí, že konzumace jedné lahve piva, bez ohledu na obsah alkoholu, může být pro střevní mikrobiom a zdraví střev mužů prospěšná. Dodávají ale, že vzhledem k tomu, že nejbezpečnější míra konzumace alkoholu je nulová, může být nealkoholické pivo zdravější volbou.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 40 mminutami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 14 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 17 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 19 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 20 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
před 22 hhodinami

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30

Cukry, „guma“ a prach mrtvých hvězd. Vědci prozkoumali vzorky z asteroidu Bennu

Když v září roku 2023 dostali vědci do rukou vzorky z mise Osiris-REx, která prostudovala temný asteroid Bennu, věděli, že drží poklad, jehož hodnota se nedá vyjádřit čísly. Analýza od té doby přináší pořád nová překvapení. Teď rovnou tři současně – a to ve formě informací o Sluneční soustavě a původu života. Vědci ve třech na sobě nezávislých studiích odhalili ve vzorcích cukry nepostradatelné pro život, v kosmu dosud nepozorovanou gumovitou látku a také nečekaně vysoký výskyt prachu vzniklého při explozích supernov.
3. 12. 2025
Načítání...