Stovky žen trpí dlouhodobými bolestmi pánve, v Praze vzniklo specializované lékařské centrum

Stovky žen podle odborníků z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) trpí bolestmi pánve, na které obvykle nezabírají běžné léky na bolest. Lékaři často příčinu hledají dlouho, ženy podstupují někdy zbytečné operace nebo návštěvu psychiatra. VFN proto vytvořila na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN specializované centrum, o kterém ve středu informovala.

„Přicházejí k nám ženy s komplikovanou gynekologickou diagnózou z celé republiky, které trápí přetrvávající bolesti v oblasti pánve. Kromě gynekologických potíží mají zpravidla i urologické nebo střevní potíže, ale také například problémy s páteří,“ popsal Jaromír Mašata, který na klinice vede Centrum pro pánevní bolest.

Podle něj například často bývají zbytečně opakovaně léčeny antibiotiky kvůli infekcím, což jejich stavy může i zhoršovat. Někteří lékaři diagnózu chronické pánevní bolesti, která byla oficiálně definovaná v roce 2007, neznají, proto se odborníci z VFN snaží i o osvětu mezi kolegy.

Častou příčinou bolesti je podle něho útlak a dráždění takzvaného pudendálního nervu, který prochází velkou částí zevních pánevních orgánů, třetinou pochvy a oblastí konečníku. Problém se často projevuje brněním a pálením postižené oblasti. Další podobné potíže mohou být způsobeny křečovými žílami v oblasti pánve, které se často objeví po porodu, nebo poškozením tkání po operacích.

Fyzioterapie, ale i elektroda

Podle odborníků v sedmdesáti procentech pomůže fyzioterapie, možností léčby je i chirurgické uvolnění nervových struktur. Při fyzioterapii se pacientky učí například uvolnit pánevní dno. Podle odborné terapeutky Ambulance fyzioterapie pánevního dna kliniky Idy Hurtíkové je důležité poznat, kdy bolest narůstá. „A v tu chvíli něco změnit. Přerušit dlouhé sezení, zacvičit si, zvolit některou z úlevových poloh, případně použít analgetikum, aby se bolest nevymkla kontrole,“ uvedla VFN. Vadit může i pouhý dotyk, sezení nebo těsné oblečení.

Běžné léky na bolest ale podle lékařky z Centra pro léčbu bolesti kliniky Pavlíny Noskové mnohdy na tyto diagnózy nefungují. Lékaři proto předepisují léčiva primárně určená pro pacienty s epilepsií nebo antidepresiva. Malá část pacientek podle Mašaty dokonce potřebuje zavedení elektrody, která vysílá do nervu elektrické impulsy a tím bolest eliminuje.