Přírodovědci nafilmovali zakrslou žirafu. Krátké nohy si vynahrazuje delším krkem

Když skupina přírodovědců zkoumala v jednom ugandském národním parku tamní žirafy, narazila na něco neobvyklého. Jedno ze zvířat vypadalo na první pohled jinak: mělo výrazně kratší končetiny, než je normální. Při dalším průzkumu v Namibii pak objevili druhou divokou žirafu s podobnými morfologickými abnormalitami.

Mláďata žirafy normálně dospívají přibližně ve věku tří až šesti let. Vědci odhadují, že se žirafa narodila roku 2014 a měla by tedy být plně dospělá – přesto mají její nohy délku, jako by byla ještě dospívající.

Autoři pozorování si myslí, že obě žirafy jsou postiženy onemocněním podobným kosterní dysplazii – tato porucha je zastřešující termín pro různé nemoci, které ovlivňují délku končetin. Výsledky svého výzkumu zveřejnili v odborném žurnálu BMC Research Notes. Podle této práce jde o vůbec první pozorování takové poruchy u volně žijících žiraf.

Vědci vizuální pozorování potvrdili i pomocí analýzy videozáběrů a snímků. Porovnáním těchto morfometrických údajů se zjistilo, že nohy obou žiraf byly opravdu významně kratší – ta ugandská si to ale vynahradila délkou krku, která byla asi o 15 centimetrů delší, než je běžné. Namibijská žirafa měla i krk kratší, než žirafy normálně mívají.

Podle autorů je tato porucha u žiraf hlášená úplně poprvé, neví se ani, že by postihla nějaké zvíře chované v zajetí. Domnívají se, že může jít o nějakou genetickou poruchu, která by mohla být spojená s tím, že v Ugandě tato zvířata mají dlouhodobě populační problémy a zřejmě tedy trpí zvýšenou genetickou zátěží.