Na ostrově známém jako Pekelná jáma byl objeven neznámý druh savce

Na ostrově u indického pobřeží se podařilo objevit neznámý druh savce. Drobný tvor patřící mezi bělozubky se dokázal přizpůsobit podmínkám na vulkanickém ostrově, kde se živí především hmyzem. Podrobnosti o objevu byly zveřejněny v časopise Scientific Reports.

Malý savec dostal jméno Crocidura narcondamica – podle ostrova Narkodam, kde se vyskytuje. Jméno ostrova pochází z tamilštiny, ze slovního spojení naraka-kundram, což v překladu znamená Pekelná jáma, zřejmě podle jeho sopečného původu. 

Bělozubky jsou příbuzné našich rejsků – liší se od nich hlavně osrstěním ocasu a také chrupem. Jak už naznačuje jejich jméno, mají na rozdíl od červeně pigmentovaného chrupu rejsků zuby bílé.

„S tímto objevem se počet savců nalezených v zemi zvýšil ze 429 na 430,“ řekl listu The Hindu jeden z autorů studie Kailash Chandra. Objev nového hmyzožravého savce přichází v této části světa po 43 letech.

Nově objevená bělozubka žije na jednom z nejodlehlejších a neobydlených ostrovů v Andamanském a Nicobarském soostroví. Ostrov Narkondam se nachází asi 130 kilometrů východně od severního Andamanu a asi 446 kilometrů od západního pobřeží Myanmaru. 

Je tedy úplně izolovaný od zbytku světa, což mu přináší dvě výhody: jednak se na něm mohla bez problémů vyvíjet jedinečná populace zvířat, ale také nebyla v nedávné minulosti velká šance, že ji lidé vyhubí.

Ostrov Narkodam
Zdroj: Wikimedia Commons

Izolovaný ostrov se rozkládá na ploše 6,8 km² a nejvyšší vrchol, jímž je sopečný kužel, leží 710 metrů nad mořem. Většina ostrova je hustě zarostlá a lidé zde zatím nenašli nic, co by dokázali využívat.

Nový druh bělozubky byl objevený nedaleko pobřeží ostrova. V místních lesích nachází dostatek potravy, jež tvoří nejčastěji hmyz. Na rozdíl od kontinentálních bělozubek je o něco menší, měří jen 67 milimetrů. Jinak je ostatním bělozubkám značně podobná – že se jedná o zvláštní druh, musela potvrdit až genetická analýza.