Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.

„Proud lávy má zřejmě objem sto kubických metrů za sekundu, možná více. Takže to bude bráno jako velká erupce, alespoň v této oblasti,“ řekl podle agentury AP šéf islandské civilní ochrany Vidir Reynisson. Server BBC připojil, že proud lávy může být za vteřinu až dvě stě kubických metrů.

Události: Erupce na Islandu (zdroj: ČT24)

„Láva teče na sever směrem k lávovým zábranám, které tam jsou vybudovány. Prozatím se zdá, že se erupce vyvíjí v náš prospěch,“ ujistil ředitel odboru veřejné bezpečnosti Vidir Reynisson. Podle seismologa a ředitele Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleše Špičáka to ale neznamená, že se vulkanická aktivita nemůže přesunout do jižní části. „Určitě nepřichází v úvahu, že by se někdo mohl do Vánoc vrátit domů,“ upozornil s odkazem na tři tisíce evakuovaných z Grindavíku.

Erupci podle úřadů patrně vyvolaly další z řady otřesů, které oblast v minulých týdnech zažívala opakovaně. Záběry na sociálních sítích ukazují lávu stříkající vysoko do vzduchu a tekoucí po svazích sopky.

Rozsah erupce a rychlost pohybu lávy podle meteorologů mnohonásobně převyšují parametry jiných erupcí z poslední doby.

Žhavé magma se může podle odborníků dostávat na povrch týdny i měsíce. Přesně odhadnout další chování sopky je přitom téměř nemožné. „Nejdelší aktivita v posledních letech trvala asi půl roku,“ pokračoval Špičák. Podle něj však seismická aktivita byla v listopadu obrovská v porovnání s děním před třemi lety.

Seismolog Aleš Špičák k výbuchu sopky na Islandu (zdroj: ČT24)

Živé záběry sledujte zde:

Poslední zprávy Islandského meteorologického úřadu (IMO) uvádějí, že intenzita sopečné erupce se snižuje. Vyplývá to ze seismických měření a měření GPS. Úřad ale varuje, že fakt, že aktivita klesá, nenaznačuje, jak dlouho bude erupce trvat, ale spíše to, že se erupce dostává do rovnovážného stavu. „Tento vývoj byl pozorován na začátku všech erupcí na poloostrově Reykjanes v posledních letech,“ píše IMO.

Trhlina způsobená erupcí
Zdroj: IMO Iceland

K erupci došlo zhruba 75 kilometrů od hlavního města Reykjavíku, mezinárodní letiště je pak od místa vzdálené přibližně 35 kilometrů. Podle úřadů ale takto vzdáleným místům žádné nebezpečí nehrozí.

Trhlina vzniklá erupcí je dlouhá asi čtyři kilometry, její severní konec se nachází východně od Stóra-Skógfell a jižní konec východně od Sundhnúku. Vzdálenost od jižního konce k okraji Grindavíku je téměř tři kilometry. Islandský meteorologický úřad aktivitu nadále monitoruje a je v přímém kontaktu s jednotkami civilní ochrany a zásahovými jednotkami v oblasti.

Místo erupce
Zdroj: ČT24/Google Earth

Sopečný ostrov

Island je jedním z vulkanicky nejaktivnějších regionů na světě. Nachází se zde přibližně třicet aktivních vulkanických lokalit. V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes, který leží jihozápadně od metropole Reykjavíku, byly od října registrovány desetitisíce otřesů. Výbuchy sopky byly zaznamenány v letech 2021, 2022 a letos v létě. Ve všech případech jim předcházely delší série zemětřesení. Při žádné z těchto erupcí nebyly ohroženy obydlené oblasti.