Multivitaminy nepomáhají žít déle, ukazuje studie

Každodenní užívání multivitaminů nemá žádný přínos pro zdraví, zjistila analýza 400 tisíc zdravých dospělých osob. Lidem tyto doplňky stravy nepomáhají žít déle, ve skutečnosti mohou lehce zvyšovat riziko předčasného úmrtí, vyplývá z výsledků rozsáhlé studie.

Výzkumníci ve Spojených státech analyzovali zdravotní záznamy téměř 400 tisíc dospělých bez závažných dlouhodobých onemocnění, aby zjistili, jestli každodenní užívání multivitaminů snižuje riziko úmrtí v průběhu následujících dvou desetiletí.

Lidé, kteří denně konzumovali multivitaminy, měli podle zjištění nepatrně (asi o čtyři procenta) vyšší pravděpodobnost, že ve sledovaném období zemřou, než ti, kteří je neužívali. Naopak se logicky neprokázalo, že by žili déle. Vyšší riziko úmrtí může buď odrážet potenciální mírnou škodlivost multivitaminů, ale možná také trend, kdy lidé začínají užívat denní multivitaminy až v situaci, když se u nich objeví nějaké závažnější onemocnění.

Multivitaminy jsou komerční hit

Téměř polovina dospělých v Británii užívá multivitaminy nebo doplňky stravy jednou týdně nebo častěji. V USA užívá multivitaminy třetina dospělých v naději, že tak předejdou nemocem. Údaje z České republiky nejsou známé, malý výzkum z Olomouce naznačuje asi 62 procent. Hodnota celosvětového trhu s těmito doplňky se odhaduje na desítky miliard dolarů ročně.

Zatímco například přirozené potravinové zdroje betakarotenu chrání před rakovinou, doplňky stravy s betakarotenem mohou zvyšovat riziko rakoviny plic a srdečních onemocnění. To naznačuje, že v „umělých“ doplňcích chybí některé důležité složky.

Železo, které se přidává do mnoha multivitaminů, zase může vést k jeho nadbytku a zvýšit tak riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a demence.

Užitečné ve specifických případech

Doktor Neal Barnard z Univerzity George Washingtona, který se na studii nepodílel, uvedl pro deník Guardian, že vitaminy jsou užitečné jen ve specifických případech. V minulosti například zachraňoval námořníky před kurdějemi vitamin C, zatímco betakaroten, vitaminy C a E a zinek zřejmě zpomalují věkem podmíněnou makulární degeneraci, což je onemocnění, které může vést ke ztrátě zraku.

Platí také, že vitaminy mohou být prospěšné, aniž by snižovaly riziko předčasného úmrtí. Předběžná studie z roku 2022 prokázala, že multivitaminy mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí ve stáří, ale je zapotřebí dalšího výzkumu.

Přesto „multivitaminy příliš slibují“, řekl Barnard. Místo užívání multivitaminů je podle něj třeba jíst zdravé potraviny, které poskytují širokou škálu mikroživin, makroživin a vlákniny a zároveň omezují nasycené tuky a cholesterol.