Mars nanečisto. Výcvikové centrum umožní astronautům přípravu na misi

Na první krůčky po povrchu Marsu si lidstvo ještě pár let počká, ale americká vesmírná agentura NASA začala s přípravami již nyní. Během rok trvající simulace si posádka astronautů vyzkouší pobyt v izolaci či práci s vědeckými nástroji uvnitř základny i na povrchu rudé planety. To vše bude možné, aniž by opustili vesmírné středisko v Houstonu.

Čtyři malé ložnice, dvě koupelny, lékařská místnost nebo třeba tělocvična poskytnou „zkušebním“ astronautům asi 160 metrů čtverečních, na kterých stráví rok. „Budou provádět činnosti podobné těm, které očekáváme, že by prováděli na povrchu Marsu,“ říká vedoucí vědkyně výzkumu Advanced Food Technology z NASA Grace Douglasová.

Simulovat budou výzkumníci posádce i stresové situace: omezením dostupnosti vody nebo poruchou některých zařízení. Sledovat při tom budou jejich fyzické i duševní zdraví. Vesmírná agentura tak chce do detailů pochopit vliv takto dlouhé izolace na člověka.

Dobrovolníci si vyzkouší roční pobyt na Marsu (zdroj: ČT24)

Kdo přesně se stane zkušebními astronauty, NASA zatím nerozhodla. Už tak je ale jasné, že se tito dobrovolníci budou podílet na dalším důležitém kroku na cestě člověka na Mars. Tam chce NASA lidskou posádku vyslat po roce 2030.