Konec okusování nehtů? Němečtí psychologové představili techniku, která zlozvyku zbavuje

Němečtí psychologové představili návod, který zbavil víc než půlku účastníků studie nutkavého chování, jako je okusování nehtů, škrábání kůže či vytrhávání vlasů. Nejlepší výsledky má metoda proti okusování nehtů. Tohoto zlozvyku se zbavilo dokonce osmdesát procent lidí, kteří se k němu dříve uchylovali.

„Přestaň s tím, nebo ti to zůstane napořád!“ zní asi nejčastější rodičovská hrozba vůči dětem, které mají nějaké projevy nutkavého chování. Tato dobře míněná rada ale nezabírá, mnoho lidí se tak chová i v dospělosti. Předpokládá se, že to postihuje přibližně pět procent světové populace. Typickým projevem je drobné sebepoškozování se při stresu, které se projevuje škrábáním se, rýpáním se v kůži, vytrháváním chloupků na obličeji anebo trháním vlasů.

Většinou nemá toto nutkavé chování žádné závažné důsledky pro lidský život, je to jen nepříjemné. Lidé ho neřeší, protože neznají účinnou pomoc, ani věda dlouho žádnou nenabízela. Teď se to změnilo.

„Místo okusování, trhání nebo tahání se alespoň dvakrát denně jemně dotýkejte své pokožky, například lehkým třením konečků prstů, dlaně nebo hřbetu paže,“ doporučují hamburští psychologové. Některé techniky ukázali na videu

Jejich strategie, která spočívá v nahrazení škodlivého návyku jiným, není jen teoretická. Vyzkoušeli ji na 268 lidech. Během šestitýdenní studie, kdy se pokoušeli nežádoucí chování omezit, pomohla 53 procentům účastníků.

„Základním pravidlem je jenom se lehce dotýkat svého těla,“ uvedl pro stanici NBC News hlavní autor Steffen Moritz. „Pokud jste ve stresu, můžete pohyby provádět rychleji, ale ne s větším tlakem.“

„Možná si říkáte, proč byste si měli jemně hladit ruku, když je váš hlavní problém kousání rtů nebo nehtů,“ poznamenávají vědci v manuálu. Je to proto, že tyto stavy mají obecnou tendenci; to je také důvod, proč většina trpících provádí několik škodlivých pohybů najednou.

„Navržený pohyb je určen také jako prevence. Vzhledem k tomu, že pohyby a tělesné procesy spolu úzce souvisejí, je užitečné jemně se dotýkat svého těla v jiných oblastech než tam, kde vzniká problematický pohyb. To ho může příznivě ovlivnit prostřednictvím procesů tělesné zpětné vazby,“ vysvětlují psychologové.

Konec okusování nehtů?

Metoda nejlépe zafungovala u zlozvyku, který patří k těm společensky nejméně tolerovaným: okusování nehtů. Zabrala u 80 procent lidí, kteří se k němu ve stresu uchylují. Dokonce 86 procent z nich uvedlo, že by metodu doporučili i ostatním lidem.

Autoři dodávají, že je sice zapotřebí ještě dalšího výzkumu, ale tato strategie by podle nich mohla být brzy oficiálně doporučena jako doplněk k dalším používaným behaviorálním technikám. V současné době se lidem s těžšími formami tohoto chování předepisují léky, například antidepresiva. Další možností léčby může být kognitivně-behaviorální terapie. To ale podle Moritze pomáhá jen necelé třetině postižených. 

Výhodné na metodě je hlavně to, že se dá vysvětlit pomocí instruktážního videa. Nespočívá v medikaci, která je pro chudší vrstvy příliš drahá, a nevyžaduje ani osobní konzultace s expertem.