Kapela Massive Attack se obrátila na vědu kvůli snížení své uhlíkové stopy

Bristolská kapela Massive Attack se nebojí odvážných hudebních projektů, ale ani nepříjemných politických témat. A už roky také upozorňuje na hrozbu klimatických změn. Její poslední koncert byl první, který se řídil přesně stanovenými pravidly, jež měla masivně snížit jeho uhlíkovou stopu.

Carly McLachlanová je přední britská expertka na uhlíkovou stopu. Mark Donne je producent hudební skupiny Massive Attack. Tyto dvě osobnosti, každý z nich špička ve svém oboru, spolu začaly spolupracovat před pěti lety. Trip-hopová kapela spojená už roky s ekologickým aktivismem se tehdy rozhodla, že chce vědět, jak moc škodí klimatu. A případně to i změnit – k lepšímu.

Tým expertů z Tyndallova centra, kde McLachlanová pracuje, detailně zkoumal, jak vypadá uhlíková stopa skupiny, když vyrazí na koncertní turné. A na základě toho vznikla zpráva, která na sedmnácti stránkách doporučuje, jak se dají v Evropě dělat velké koncerty, aby co nejméně zvyšovaly množství skleníkových plynů v atmosféře.

Tento dokument dospěl k tomu, že zábavní průmysl není vůbec snadné změnit tak, aby byl nízkoemisní – pokud by mělo být koncertní turné opravdu nízkoemisní a nemá jít o pouhý „greenwashing“, pak tato snaha musí být centrálním pilířem od okamžiku nápadu na akci, až po její závěr.

  • Greenwashing je termín anglického původu složený z termínů green (zelený, přeneseně ekologický) a whitewashing (zastírání či ospravedlňování nepříznivých faktů za účelem zlepšení veřejného mínění o osobě či tématu).
  • Oxfordský slovník greenwashing definuje jako dezinformaci šířenou organizací za účelem prezentovat environmentálně zodpovědný veřejný obraz sama sebe.
  • Jde o formu marketingu používanou k přesvědčování veřejnosti, že produkty, cíle a zásady organizace jsou šetrné k životnímu prostředí.

A kapela Massive Attack se rozhodla, že se těmito doporučeními bude opravdu řídit. Letošní koncert naplánovala a realizovala přesně podle nich. Cílem bylo vystoupení, které nadchne diváky, a přesto bude mít nejnižší emise oxidu uhličitého.

Akce se konala ve veřejném parku Clifton Down v britském městě Bristol 25. srpna. Dostala jméno Act 1.5 Climate Action Accelerator a zúčastnilo se jí přes 34 tisíc lidí.

Jak vypadá environmentálně zodpovědný koncert

Koncert byl detailně naplánovaný tak, aby spotřeboval co nejméně energie a vyprodukoval co nejméně odpadu. Plánování i průběh opět detailně monitoroval tým Carly McLachlanové – a plánuje, že až data zpracuje, přijde s vyhodnocením. Věří, že to stihne do konce roku. Některé výsledky jsou ale jasné už nyní.

Moderní koncert není možné uspořádat „na zelené louce“; na ozvučení, osvětlení a další věci je zapotřebí spousta elektřiny. V tomto případě ale všechna pocházela z obnovitelných zdrojů, ať už přímo připojených, anebo v bateriích uložených. Všechno nutné zařízení dovezly na místo nákladní elektromobily a na osvětlení se využily jen LEDky a další druhy nízkoenergetických zařízení.

Důležité také bylo, že se dala využít už existující infrastruktura. Největší podíl na snížení přímých uhlíkových emisí měla masivní baterie, z níž pocházela většina „šťávy“ – jen ta snížila uhlíkové emise o 5340 kilogramů.

Ještě více se ale povedlo snížit nepřímé zdroje emisí. Podle výše zmíněného výzkumu tvoří asi 41 procent celkové uhlíkové stopy festivalů náklady na dopravu. Produkce apelovala na návštěvníky, aby přicestovali vlakem, přičemž ti, kteří si rezervovali místo přes aplikaci Train Hugger, získali zdarma dopravu elektrobusem. Pomohlo tomu pět zvláštních vlaků, které byly na koncert vypravené.

Nabídka potravin byla stoprocentně rostlinná a pocházela od místních dodavatelů.

Inspirace pro další

Spolupráce s Massive Attack byla podle McLachlanové, která se specializuje na dekarbonizace měst, „velmi inspirativní“. Jako největší problém se ukázaly dieselové agregáty. Neexistuje za ně běžně dostupná bateriová náhrada – v rámci organizace koncertu Act 1.5 bylo nesmírně složité ji sehnat.

A nejen složité, hlavně drahé. Diesel je stále ještě levnější variantou a navíc jsou agregáty všudypřítomné. Pokud by měly Massive Attack napodobit i další kapely, bylo by nutné, aby se takové velké baterie začaly sdílet. A jedna taková se už zřejmě našla. Tým organizátorů, který stál za akcí Act 1.5 již totiž jedná s britskou rockovou kapelou The Smile, kterou tvoří někteří členové skupiny Radiohead. Společně by rádi, aby se nadcházející turné přinejmenším částečně řídilo stejnými pravidly.