Kanadská společnost chce s pomocí SpaceX vyvěsit reklamu na oběžné dráze

Do vesmíru dosud létají rakety, satelity a miliardáři, příště to má být i reklama. Kanadský start-up Geometric Energy Corporation (GEC), který poskytuje technologické služby, uvedl, že chce s pomocí společnosti SpaceX Elona Muska dostat do vesmíru inzerci.

Generální ředitel a spoluzakladatel společnosti GEC Samuel Reid uvedl, že jeho společnost právě staví družici typu CubeSat. Na jedné straně tohoto satelitu bude umístěna obrazovka, na které se budou zobrazovat reklamy, loga firem nebo umělecká díla.

Družici plánují lidé z GEC umístit na raketu Falcon 9 společnosti SpaceX, která by ji pak vynesla na oběžnou dráhu a vypustila ji tam. Jakmile bude družice na orbitě, bude její obrazovku natáčet kamera umístěná na selfie tyči, která bude připevněná k boku CubeSatu. Tyto záběry pak budou živě přenášeny na YouTube, Twitchi a dalších kanálech, plánuje Reid. Projekt by se podle něj mohl realizovat během roku 2022.

Inzerce jen v kryptoměnách

Inzerce na ploše této první vesmírné reklamy bude možná jen přes kryptoměny. Lidé také budou moci ovlivnit podobu obrazu, který se na obrazovce satelitu poskládá. Dokonce si ji budou moci sami navrhnout – samozřejmě pokud zaplatí dost.

„Snažím se dosáhnout něčeho, co může demokratizovat přístup k prostoru a umožnit decentralizovanou účast,“ řekl Reid. „Doufejme, že lidé nebudou plýtvat penězi na něco nevhodného nebo urážlivého,“ věří podnikatel.