Indická sonda Čandrájan-3 dorazila na oběžnou dráhu kolem Měsíce

Indická sonda Čandrájan-3 úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Podle zpravodajského serveru BBC News to v sobotu oznámila indická vesmírná agentura. Indická mise se 23. nebo 24. srpna pokusí přistát poblíž málo prozkoumaného jižního pólu Měsíce.

Pokud se přistávacímu modulu Vikrám s robotickým vozítkem Pragján podaří měkce dosednout na měsíční povrch, stane se Indie po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně teprve čtvrtou zemí, která to dokázala. U jižního pólu Měsíce zatím nepřistál aparát žádné země, uvedl server BBC.

Sondu Čandrájan-3 (Měsíční loď 3) vynesla raketa LVM3 z indického kosmodromu 14. července. Sonda pak více než týden obíhala kolem Země, než byla v úterý vyslána směrem k oběžné dráze kolem Měsíce. Nyní budou indičtí experti snižovat její rychlost, aby ji připravili na měkké přistání.

Vyjede z modulu vozítko?

Po přistání by mělo z modulu vyjet šestikolové vozítko a vydat se na pouť po skalách a kráterech Měsíce, aby na měsíčním povrchu shromažďovalo data a fotografie a odesílalo je k analýze zpátky na Zemi.

„Robotické vozítko je vybaveno pěti přístroji, které by se měly zaměřit na fyzikální vlastnosti povrchu Měsíce, atmosféru blízkou povrchu a tektonickou činnost s cílem zjistit, co se děje pod povrchem. Doufám, že objevíme něco nového,“ prohlásil šéf Indické organizace pro kosmický výzkum (ISRO) Šrídhar Panikkar Sómnáth.

Třetí indický pokus

Jde o třetí indickou misi k Měsíci, který je od Země vzdálen bezmála 400 tisíc kilometrů.

V roce 2008 vyslala Indie družici Čandrájan-1, která kroužila kolem Měsíce, ale o rok později byla prohlášena za ztracenou.

V červenci 2019 Indie vyslala do kosmu sondu Čandrájan-2, přistání modulu u jižního pólu Měsíce se ale nezdařilo.