Hlavu vzhůru! Příští rok nabídne komety, zatmění i meteorické roje

Na co se mohou těšit milovníci astronomických úkazů? Rok 2017 nabídne několik zatmění i pozorování komety, kterou objevili čeští astronomové.

To nejlepší z astronomických jevů, které budete moci pozorovat:

Meteorický roj přiletí hned v lednu

Příští rok budou dobré pozorovací podmínky pro několik meteorických rojů. Ten první – Kvadrantidy vrcholí už v úterý 3. ledna za minimálního rušivého vlivu měsíčního svitu, který zapadne ještě před půlnocí.

„Na tmavé obloze daleko od měst proto uvidíme v době okolo maxima, v noci z 3. na 4. ledna, až 60 meteorů za hodinu,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Znovu se Kvadrantidy budou moct takto dobře pozorovat až za dva roky.

Planetku Vesta uvidíte i drobným dalekohledem

Planetka Vesta se na své dráze kolem Slunce dostane do opozice krátce po půlnoci 18. ledna 2017. Toto těleso, obíhající v hlavním pásu mezi Marsem a Jupiterem, je co do rozměrů třetím největším své kategorie a s ohledem na hmotnost dokonce druhým. Nalezneme ji mezi Blíženci a Rakem.

Při aktuální jasnosti kolem 6,5 magnitudy by nemělo být problém pozorovat ji už při použití malého binokuláru; na tmavé obloze s dobrým zrakem dokonce i bez něj. 

Únor přinese zatmění a kometu

Po půlnoci z pátku na sobotu 10. na 11. února nastane polostínové zatmění Měsíce, v tomto případě na hranici už částečného zatmění. „V první polovině února nás čekají nejlepší podmínky pro sledování komety 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, která byla spoluobjevena československými astronomy Antonínem Mrkosem a Ľudmilou Pajdušákovou v roce 1948,“ doplnil Suchan.

Rok plný komet

Na konci února budou pozorovatelé moci spatřit druhou nejznámější kometu vůbec – kometu 2P/Encke, která se ke Slunci vrací na své krátkoperiodické dráze každých 3,3 roku. Třetí kometu nazvanou 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák uvidí začátkem dubna. Ke Slunci se vrací každých zhruba pět let, návrat v roce 2017 však astronomové hodnotí jako nejpříznivější za posledních 200 let.

„Tato vlasatice je hodně nevyzpytatelná a její návraty jsou známé neočekávanými zjasněními, takže nám může připravit i různá příjemná překvapení,“ řekl Suchan. Za příznivých podmínek by mohla být vidět i přes světelné znečištění z měst.

Astronomicky bohaté léto

Léto bude bohaté na nejkrásnější část Mléčné dráhy, vědci také předpokládají, že dobrou viditelnost by mohl mít Saturn. Jedním z nejlákavějších úkazů v příštím roce bude také částečné zatmění Měsíce, které se očekává 7. srpna večer.

Konec roku prozáří Geminidy

 V polovině prosince nastane pravidelný meteorický roj Geminidy. Tyto meteory jsou pomalé a často poměrně jasné. K pozorování budou nejlepší noci ze 13. na 14. a 14. na 15. prosince. Měsíc svým svitem rušit nebude, naopak jen jako nevýrazný srpek fotogenicky ozdobí ranní oblohu. Za ideálních podmínek půjde podle Suchana v průběhu maxima roje zachytit až tisíc meteorů za noc.