Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčovou zkoušku před prvním letem

Evropská raketa Ariane 6 postoupila v noci na pátek na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně „rozsáhlou generální zkoušku“ před prvním letem do vesmíru, který je naplánovaný na příští rok. Během zkoušky byl úspěšně spuštěn motor Vulcain 2.1 hlavního stupně nosné rakety. „Dlouhodobý test pohonu nosné rakety Ariane 6 na startovací rampě v Guyanském vesmírném středisku proběhl úspěšně,“ uvedla v komuniké po testu společnost ArianeGroup, která je výrobcem rakety Ariane 6.

Zažehnutí motoru Vulcain 2.1, které trvalo přibližně osm minut, podle společnosti umožnilo ověřit celou letovou fázi hlavního stupně Ariane 6 při simulací kompletní časové osy startu.

Představitelé Evropské kosmické agentury (ESA) dříve podle agentury Reuters oznámili „lehkou anomálii“ během testu ve Francouzské Guyaně, který zahrnoval zažehnutí motoru Vulcain 2.1 a následných sedm minut provozu bez vlastního startu raketu.

„Týmy nyní dokončily každou fázi letu nosné rakety, aniž by opustila Zemi,“ uvedl generální ředitel ESA Josef Aschbacher. Tento krok, prezentovaný jako zásadní, „nás přiblížil k inauguračnímu letu Ariane 6“, řekl výkonný prezident ArianeGroup Martin Sion. Před prvním letem zbývá provést další testy, týkající se zejména „prokázání tolerance k závadám“, upřesnil.

Úplné výsledky pátečního testu však nebudou po analýze všech parametrů sděleny dříve než 30. listopadu. „Základní otázka bude znít, zda musíme test zopakovat,“ vysvětlil Domenico Resta z vedení projektu Ariane 6 v ESA.

Rakety s problémovou historií

Test byl původně naplánován na 3. října, ale musel být odložen po zjištění anomálie na hydraulickém okruhu systému, který řídí orientaci trysky motoru hlavního stupně. První let Ariane 6, původně plánovaný na rok 2020, navržený tak, aby čelil konkurenci americké nosné rakety Space X, byl několikrát odložen kvůli pandemii covid-19 a problémům s vývojem.

Členské státy ESA se tento měsíc dohodly na dalším financování rakety Ariane 6 a italské rakety Vega-C. Prostředky, které přislíbilo 22 zemí, by měly stačit na starty rakety Ariane 6 v letech 2026 až 2030. Rakety jsou součástí evropské strategie pro samostatné dobývání vesmíru, řekl šéf ESA Josef Aschbacher po summitu agentury ve španělské Seville.

Projekt Ariane 6 nabral čtyři roky zpoždění, k prvnímu startu by se raketa měla vypravit příští rok. Odklad provázel růst nákladů, který navíc zhoršila inflace. Výrobci rakety v čele s francouzskou společností ArianeGroup se na summitu zavázali snížit své náklady o 11 procent.

Roční příspěvek do rozpočtu rakety Ariane bude maximálně 340 milionů eur (8,3 miliardy korun). Zajistí vyrovnané finance pro 16. až 42. start rakety, přičemž prostředky pro prvních 15 startů se již podařilo zajistit dříve.

Evropský vesmírný program čelí tvrdé konkurenci, zejména ze strany americké společnosti Space X, která posílá do vesmíru dvě rakety týdně, jak dříve napsala AFP.