Dovoz ovoce přes půl planety nemusí nutně škodit, ukázalo stopování amerických pomerančů

Američtí ekonomové studovali uhlíkovou stopu několika pomerančů, které se dostávají na americký trh. Ve své analýze dospěli k překvapivému výsledku, který nepotvrzuje obavy spojené s ekologicky nákladným dovozem. Ovoce, které se transportovalo přes půlku světa, totiž mělo nižší uhlíkovou stopu než to dopravované z nedalekých oblastí.

Vědci Eric Bell a Arpad Horvath z Kalifornské univerzity v Berkeley se věnovali analýze uhlíkové stopy pomerančů, které se prodávají v Los Angeles, New Yorku, Chicagu a Atlantě a pocházejí z Kalifornie, Floridy, Mexika a Chile. Výsledek jejich „stopování“ byl relativně překvapivý. Pokud jde o uhlíkovou stopu, jako určující faktor se totiž neukázala vzdálenost, ale způsob přepravy.

Pomeranče, které do amerických měst cestovaly z dálav, transportovaly obří kontejnerové lodě. Ty naráz unesou tak obrovské množství nákladu a spotřebují při tom tak málo energie, že je jejich doprava vlastně ekologičtější. Na jeden kilogram přepravených pomerančů se totiž spotřebuje výrazně méně fosilních paliv, než když se pomeranče do měst na severu USA dopravují z Mexika náklaďáky nebo z Kalifornie dodávkami.

Rozdíl je podle této studie značný. Pomeranče dopravené do New Yorku z jihoamerického Chile kontejnerovými loděmi měly uhlíkovou stopu šestkrát menší než ty, které na stejné místo doputovaly po silnicích z Mexika – a to přesto, že Chile leží víc než dvakrát dál než Mexiko.

Uhlíková stopa je ukazatelem zatížení životního prostředí, který se odvozuje od celkové ekologické stopy, a myslí množství vypuštěných skleníkových plynů. Může se týkat jedince, výrobku nebo třeba nějaké společenské akce, nejčastěji je ale používána ve spojitosti s výrobky a popisuje množství všech skleníkových plynů, které se při výrobě daného výrobku dostaly do ovzduší.

Uhlíková stopa se obvykle vyjadřuje v ekvivalentech CO2. Tedy nikoliv v hmotnosti uhlíku samotného, ale z něj vzniklého oxidu uhličitého a také dalších skleníkových plynů (např. metanu, oxidu dusného, halogenovaných uhlovodíků), jejichž hmotnost je ale přepočítána na to, kolik CO2 by mělo týž oteplující účinek.

Je ale potřeba dát pozor na to, že někdy se v údaji o uhlíkové stopě ony další plyny zanedbají, což může znamenat i velký rozdíl. Termín, který jasně naznačuje jejich zahrnutí, je skleníková stopa.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 12 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
včera v 08:00

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...