Dezinformace a konspirační teorie se šíří na YouTube v diskuzích. Web tomu příliš nebrání

Konspiračním teoriím a dezinformacím se na YouTube daří i navzdory snaze této platformy zpřísnit pravidla. Ukázala to nová analýza vědců z Univerzity v Sydney, která studovala komentáře uživatelů k obsahu spojenému s pandemií koronaviru a Billem Gatesem.

Vědci zkoumali soubor dat 38 564 komentářů na YouTube, které pocházely ze tří videí souvisejících s covidem-19. Videa byla na profilech zpravodajských televizí Fox News, Vox a China Global Television Network. V každém videu vystupoval Bill Gates a v době získávání dat obsahovalo třináct tisíc až čtrnáct a půl tisíce komentářů zveřejněných v období od 5. dubna 2020 do 2. března 2021.

Prostřednictvím tematického modelování a kvalitativní obsahové analýzy studie zjistila, že v komentářích ke každému videu silně převažují konspirační výroky. Některé komentáře byly považovány za „hraniční obsah“, který YouTube definuje jako obsah, který se blíží k porušení pravidel, ale jen těsně jich nedosahuje.

Příkladem takového obsahu jsou komentáře, které vzbuzují pochybnosti o motivech Billa Gatese při vývoji a distribuci vakcín, a náznaky, že se snaží převzít kontrolu v rámci „nového světového řádu“. Tyto komentáře naznačovaly nebo souvisely s teoriemi o využití vakcín ke kontrole nebo sledování velkých populací lidí.

Komentáře uvažovaly i o škodlivosti sítě 5G, šířily teorie o Gatesově ovládání lidí prostřednictvím čipování a zmiňovaly jeho údajné napojení na satanisty.

Výsledky studie naznačují, že v době pandemie mohly hrát tyto komentáře významnou, ale podceňovanou roli v šíření konspiračních teorií. „Zjistili jsme, že proces vzniku konspirační teorie je do značné míry společenská záležitost,“ popsala jedna z autorek práce Joanne Grayová. „Lidé se scházejí a společně sdílejí nové informace nebo si vytvářejí spojení mezi nimi. To pak používají k vytváření konspiračních narativů.“ 

Omezený dopad inovací

Během pandemie covidu zavedl YouTube nové zásady a pokyny, jejichž cílem bylo omezit šíření lékařských dezinformací o tomto viru na této platformě. Studie ale zjistila, že funkce komentářů zůstává relativně nemoderovaná a vlastně v ní téměř neexistují bariéry, které by zabránily v šíření dezinformací, lží, pomluv a konspiračních teorií.

Mnoho diskuzních příspěvků tak porušuje běžná pravidla YouTube – například komentáře, které tvrdí, že se vakcíny používají k hromadné sterilizaci nebo k vkládání mikročipů do očkovaných. Zatímco přímo ve videu by tyto hoaxy neprošly, v komentářích si jich platforma nevšímá.

Autoři uvedli, že platforma YouTube by měla zvážit změny, které by reagovaly na konverzační strategie používané autory a šiřiteli konspiračních teorií. To by podle nich mohlo zabránit, aby se podobné hoaxy, dezinformace a konspirační teorie nešířily v budoucnu u jiných podobných událostí, které jsou důležité a lži mohou ovlivnit spousty lidí.

Moderované diskuse

Výzkumníci uvedli, že aby YouTube mohl tento problém adekvátně řešit, musí se věnovat jak konverzačním strategiím, které se vyhýbají automatickým detekčním systémům, tak i přepracovat design své služby tak, aby uživatelům poskytl nástroje, které potřebují k efektivní vlastní moderaci.

Studie vyzývá YouTube, aby pro vydavatele zpravodajství vznikly pokyny pro moderování obsahu podle postupů, které dokáží odhalit i strategie pro automatickou moderaci neviditelné. Kromě toho by vydavatelé zpravodajství mohli vypínat komentáře u videí s vysokou hodnotou veřejného zájmu, aby se zajistilo, že nebudou zhoršovat šíření konspiračních teorií.

„Hlavním důsledkem naší studie je, že YouTube musí přepracovat prostor pro poskytování infrastruktury pro sociální moderování,“ dodala Grayová. „V opačném případě budou strategie zastánců konspiračních teorií i nadále unikat detekčním systémům, představovat nepřekonatelné výzvy pro tvůrce obsahu a nahrávat producentům obsahu, kteří z takové činnosti těží a/nebo ji podporují.“