Čínští vědci vytvořili pružný led. Ohýbá se jako gumička

Nový výzkum v Číně ukazuje, že tenké, speciálně vytvořené vlákno z vodního ledu může mít nečekané vlastností – je tak pružné, že se dá led v této podobě úplně ohýbat.

Led je za normálních okolností velmi křehký. Pokud se dostane voda pod bod mrazu, mění své skupenství z tekutého na pevné. A to zcela mění její vlastnosti – led se při zatížení prakticky neprohne, ale hned praská a trhá se.

Tyto vlastnosti ale neplatí pro všechny druhy ledu, vědci v Číně teď ukázali, že za správných okolností se led může stát překvapivě pružným a tedy i ohebným. Výsledky vydali v odborném časopise Science.

Při experimentu se vědcům podařilo ohnout tenoučké ledové vlákno o průměru pouhých 4,4 mikrometrů ohnout do téměř kruhového tvaru. Po uvolnění tlaku se zase vrátilo do původního tvaru.

Jak stvořit pružný led

Pro vznik těchto vláken vodního ledu vědci vytvořili specifické podmínky, když vedli vodní páru do elektrické komory ochlazované kapalným dusíkem. Dovnitř umístili wolframovou tyč, kterou procházelo 2000 voltů, díky čemuž přitahovala páru. A na tyči se pak tvořily krystalky ledu, z nichž „rostla“ i zmíněná miniaturní vlákénka.

Toto zařízení umožnilo nastavit v něm různé extrémní teploty, vědci experimentovali s těmi mezi -70 až -238 °C. Nejzajímavější vlastnosti měl led až při té nejnižší dosažené teplotě, kdy se stal extrémně elastickým. Autoři studie přitom předpokládají, že kdyby se podmínky experimentu ještě vylepšily a teplota by se ještě více přiblížila absolutní nule (tedy 273,15 °C), mohl by se led stát ještě ohebnějším – a právě v tom chtějí v budoucnu pokračovat.

Navíc se led v tomto stavu také nečekaně zprůhledněl, což by se podle vědců dalo teoreticky využít v budoucnu i prakticky – nabízí se například přenos světla, podobně jako dnes optickými kabely. Vědci také uvedli, že tato technologie by mohla být jednou využita k vytvoření malých senzorů schopných detekovat znečištění ovzduší.