Archeologové v Pompejích objevili zachovalou želvu i s vejcem

Nebývale zachovalou želvu i s vejcem, které ještě nestihla naklást, objevili archeologové v italských Pompejích, které před téměř dvěma tisíci lety zničil výbuch sopky Vesuv. Jako většinu zde nalezených pozůstatků lidí či zvířat ani želvu nezahubil žár mohutné erupce, patrně zahynula už předtím, napsala italská agentura ANSA.

Archeologové plaza našli pod hliněnou podlahou jednoho z domů starověkého města. Má z velké části zachovalý krunýř, nedotčená je hlava, ocas a jedna z nohou.

„Vyhrabala si hnízdo, kde by mohla naklást vejce, ale nepodařilo se jí to, což mohla být příčina její smrti,“ uvedla archeoložka Valeria Amorettiová.

Na nečekaný objev vědci narazili, když v místě zkoumali následky zničujícího zemětřesení z roku 62 našeho letopočtu. To zničilo luxusní rezidenci zdobenou vytříbenými mozaikami a freskami, kterou po otřesech spolkly rozšiřující se lázně. Archeologům není jasné, proč původní okázalý dům nebyl opraven.

Želva nalezená v Pompejích
Zdroj: ČTK

Smrt želvy i města

„Přítomnost želvy i opuštění honosného domu ilustrují rozsah proměn po zemětřesení v roce 62,“ řekl podle agentury Reuters šéf archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. „Zřejmě ne všechny domy byly obnoveny a ve městě byly oblasti, dokonce i ty centrální, které byly tak málo navštěvované, že se staly útočištěm pro divoká zvířata,“ dodal s tím, že rozšíření lázní slouží jako důkaz, že se Pompeje se zemětřesením snažily až do svého zničení vypořádat.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich poté zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života.

Archeologický park Pompeje, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější památkou v Itálii.