Americká policie začala tajně používat psí roboty

Policie v americkém státě Massachusetts tajně využívá „psí“ roboty (zdroj: Boston Dynamics)

Massachusettská státní policie už nějakou dobu testuje čtyřnohé „psí“ roboty společnosti Boston Dynamics známé jako Spot. Informace o utajovaném projektu odhalila nezisková organizace American Civil Liberties Union, později je potvrdila i samotná společnost. Robot zatím není vybavený žádnými zbraněmi.

Robota typu Spot policie ve státě Massachusetts tajně používá minimálně poslední tři měsíce. Kromě prostého testování ho nasadila už při nejméně dvou reálných „incidentech“, jejichž povaha ale zatím není známá. Stejně tak se doposud neví, v jakém módu tito roboti sloužili. Jsou totiž navržení tak, aby mohli fungovat jak pod kontrolou lidského navigátora, tak i zcela autonomně.

Jako první o věci informovala novinářka Ally Jamranningová. Podle informací, které získala, byl robo-pes využitý především jako mobilní pozorovatelna. Poskytoval tedy lidským zasahujícím jednotkám obrázky a informace o podezřelých předmětech a ukazoval jim rizikovou oblast.

„V dalších pěti až deseti letech uvidíme první využití Spota v nebezpečných situacích, při kontrole podezřelých balíčků nebo detekci plynů. Využití robota může ušetřit lidi od nasazení v život ohrožujících oblastech,“ řekla massachusettská policie webu Gizmodo.

Policie i Boston Dynamics tvrdí, že roboti Spot nejsou ozbrojení, řada expertů ale varuje před rychlostí pokroku v tomto oboru. Kade Crockfordová z organizace ACLU upozorňuje, že nasazení takových technologií je mnohdy rychlejší než reakce společnosti, politiků nebo dokonce zákonů. Vyzývá také k větší transparentnosti využívání robotů. Podobné situace jako nyní, kdy policie testuje bez vědomí veřejnosti v reálném prostředí robo-psy, by se podle ní neměly opakovat.

  • American Civil Liberties Union (ACLU) je nestátní nezisková organizace ve Spojených státech amerických, která si klade za cíl „bránit a uchovávat práva a svobody jednotlivců zaručené všem osobám v zemi ústavou a zákony Spojených států“. Z právního hlediska se jedná o organizace dvě: ACLU Foundation (nadaci), která se zabývá právními spory, a samotnou ACLU, která se zabývá lobbováním v oblasti tvorby zákonů. V roce 2010 měla organizace půl milionu členů.

Web WBUR zase podotýká, že robot může zabít, aniž by byl vybavený nějakými zbraněmi. První úmyslné zabití člověka robotem ve službách policie se odehrálo roku 2016, kdy policie v Dallasu poslala na muže ozbrojeného ostřelovačskou puškou robota naloženého výbušninami.

Univerzální robot Spot

Společnost Boston Dynamics představila svůj stroj na začátku roku 2015. Váží něco málo přes sedmdesát kilogramů, pohání jej baterie a místo svalů má hydrauliku.

Robo-pes má místo čenichu skupinu senzorů, kterým vévodí rotující LIDAR (laserový radar). Ten namísto očí sonduje okolí a robot se tak může vyhnout překážkám. Podle Boston Dynamics by mu nemělo činit potíže překonat strmý svah, chodit po zmrzlém terénu nebo po schodech. Spot se dokáže vypořádat i s kopancem a přitom bez problémů udržet rovnováhu.

Robo-pes by měl být podle svých konstruktérů využíván při různých pátracích a záchranných operacích, například v místě přírodních katastrof nebo v hustých lesích, kterými by bezpilotní letouny neproletěly. Je vybavený dobíjecí baterií, která vydrží až 90 minut. Jeho přístroje také dokážou pořizovat 360stupňová videa.

Robot unese náklad o hmotnosti 15 kilogramů a pohybuje se rychlostí kolem 5 kilometrů za hodinu. Novější verze robota už umí i otevírat dveře. Slouží mu k tomu speciální robotická paže schopná velmi jemné manipulace s předměty.

Laboratoře Boston Dynamics, které jsou také dodavatelem americké obranné agentury DARPA, dnes patří Googlu a dlouhodobě se specializují především na vytvoření dokonalé analogie lidské a zvířecí pohybové fyziologie.