Alkohol při seznamování dodá odvahu, růžové brýle ale nenasadí, ukázal experiment

Alkohol podle výzkumu, který vyšel v odborném časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs funguje jako „tekutá odvaha“, ale nikoliv jako „růžové brýle“. Dodává lidem kuráž oslovit ty, které považují za atraktivní, ale nedělá je více přitažlivými, jak se traduje. Psychologové doufají, že jejich experiment pomůže dalšímu zkoumání rizikových vlivů alkoholu na mezilidské vztahy.

Když vědci studovali tento fenomén dříve, dávali lidem k prohlížení fotografie jiných osob za střízliva a poté, co pili alkohol. V takových studiích opravdu statisticky významné množství opilých osob považovalo tváře na fotkách za atraktivnější než za střízliva. Podle autorů nového výzkumu je ale takový přístup nerealistický. Přišli proto s vlastní metodou pokusu.

Kalifornští psychologové pozvali do laboratoře 18 mužských dvojic. Jednalo se o dlouhodobé a dobré přátele. Ti pak měli posuzovat atraktivitu lidí, které sledovali na fotografiích a videu. Vědci jim slíbili, že se s lidmi na snímcích setkají osobně, a to v druhé fázi experimentu. Testovaní muži proto měli označit, s kterou z osob na snímcích by se setkali nejraději.

To celé proběhlo dvakrát. Jednou dostali muži alkoholické nápoje, podruhé nealkoholické. Psychologové upřednostnili interakci mužských dvojic proto, že jde o situaci podobnější těm z reálného života, kde při hodnocení potenciálních partnerů také bývá více lidí a dochází tam mnohdy i k výměnám názorů.

Výzkumníci v experimentu nenašli důkaz, že by konzumace alkoholu měla jakýkoliv vliv na to, že by v očích testovaných mužů rostla atraktivita osob na snímcích. „O tomto efektu se sice občas píše v odborné literatuře, ale ne nějak průkazně,“ komentovali autoři výsledky.

Pití alkoholu ale měřitelné důsledky mělo. Ti, kdo ho pili, projevovali výrazně větší chuť setkat se s lidmi, které označovali za nejatraktivnější. To potvrzuje, jak silným aktérem je alkohol v získávání odvahy a odblokování zábran. 

Alkohol je při seznamování hrozba

Vědci ale současně zdůrazňují, že jejich výzkum upozorňuje i na odvrácenou stránku alkoholu. Pokud totiž lidé snadněji navazují pod jeho vlivem vztahy, může to pro ně být motivací pít ho stále víc, což je spojené s mnoha rizikovými faktory: od nesmyslně riskantního chování přes vznik závislosti až po množství nemocí, jež jsou s jeho konzumací spojené.

Autoři také doufají, že by další výzkum mohl odhalit více o tom, jak spolu souvisí sexuálně rizikové chování, a to včetně sexuálního zneužívání, s konzumací alkoholu.