Aljašský ledovec začal klouzat do údolí. Pohybuje se rychlostí až 20 metrů za den

Vědci pozorovali na Aljašce neobvyklou geologickou událost. Muldrowův ledovec v národním parku Denali se začal pohybovat padesátkrát až stokrát rychleji, než je obvyklé.

Pilot, který minulý měsíc přelétal nad Denali, zpozoroval zvláštní změnu krajiny kolem Muldrowova ledovce –⁠ a pořídil rovnou i několik fotografií nečekaně zvlněné krajiny. Záběry pak poslal geologovi. Ten následně potvrdil, že ledovec se dal do pohybu a doslova teče krajinou. Jeho nejrychlejší části se pohybují rychlostí až 20 metrů za den.

Ledovce sice vypadají jako nehybné prastaré útvary, které zůstávají na místě už od doby ledové, ve skutečnosti je to ale pořád voda, byť zmrzlá. Proto se většina světových ledovců stále pohybuje, ovšem zcela mikroskopickou úrovní –⁠ jen o několik milimetrů denně.

Tento pohyb, který je silně provázaný s ročními obdobími, se projevuje ústupem a opětovným návratem ledovce –⁠ na časosběrných satelitních snímcích tato pravidelnost cyklu připomíná dýchání.

  • Hora Denali, do roku 2015 zvaná Mount McKinley, je nejvyšší hora Severní Ameriky. Dosahuje výšky 6194 metrů a nachází se v národním parku Denali na Aljašce.
  • Hora se nachází v centrální části pohoří Aljašské hory, které vyplňuje jižní část centrální Aljašky. Nachází se přibližně 210 km severozápadně od Anchorage a 250 km jihozápadně od Fairbanks. Vrchol leží přibližně 56 km od nejbližší silnice.

Některé ledovce ale zažívají cyklická období, kdy se pohybují mnohem rychleji, než je obvyklé. Pak následuje delší „období odpočinku“, kdy se nepohybují. Takových ledovců není mnoho, tvoří přibližně jedno procento světových ledovců –⁠ jejich unikátní vlastnosti jim dává jejich zeměpisná poloha: nejčastěji se vyskytují na Aljašce nebo v Tibetu.

Pro ledovce může tento pohyb znamenat značné změny, někdy i dlouhodobé –⁠ a také má velký dopad na lidi žijící v jejich okolí.

Naposledy se Muldrowův ledovec takto rozpohyboval a začal téci do údolí v padesátých letech 20. století. Tehdy se celý během pouhých několika měsíců posunul o šest kilometrů. Muldrowův ledovec slouží jako trasa vzhůru pro horolezce, změny ale mohou zpsobit, že se v něm otevřou trhliny a změní se tak, že nebude pro tisíce zájemců o extrémní turistiku dostupný.

Rychlost pohybu Mulgrewova ledovce
Zdroj: NPR

Tyto dynamické změny ledovců jsou dost vzácné a dějí se v dlouhých cyklech, proto o nich věda zatím příliš neví –⁠ odborníci uvedli, že tato mimořádná událost na Muldrowském ledovci pravděpodobně nesouvisí se změnou klimatu. Geologické důkazy nasvědčují tomu, že ledovec zažil takový prudký pohyb zhruba každých 50 let a k dalšímu už tedy mělo dávno dojít.