Žijeme tu za zvuků explozí a sirén, říká obyvatelka města u izraelsko-libanonské hranice

Události: Izraelsko-libanonská hranice pod hrozbou války (zdroj: ČT24)

V Izraeli sílí obavy z vypuknutí plnohodnotné války mezi židovským státem a libanonským hnutím Hizballáh. Jeho bojovníci už skoro devět měsíců ostřelují sever Izraele. Pětikilometrové pásmo u hranic se vylidnilo. Íránem podporované uskupení přitom má kapacitu na to, aby útoky mířily ještě dál, třeba na kritickou infrastrukturu. Americké zpravodajské informace podle zdrojů Politico naznačují, že otevřená válka může propuknout v příštích týdnech.

Zelené pahorky a mezi nimi město Maalot, ze kterého se lidé nemuseli vystěhovat. „Není nám tu těžko. Lidi normálně chodí do práce a dělají vše, co chtějí,“ řekl obyvatel města Sergej.

Ne ze všech usedlíků ale vyzařuje takový klid. „Žijeme tu za zvuků explozí a sirén. Zdejší situace je složitá a děti se bojí. A jsou tu také lidé, kteří mají za sebou službu v armádě,“ uvedla obyvatelka města Emuna.

Ožívají tu i vzpomínky na události staré padesát let. Palestinské komando sem tehdy proniklo z Libanonu a obsadilo zdejší školu. Když se Izraelci pokusili rukojmí osvobodit, teroristé zajatce zmasakrovali. Zemřelo 31 lidí, většinou dětí. „Můj děda byl v té době ředitelem školy. A ano, zejména na počátku nynější války jsme tu měli velké obavy,“ dodala Emuna.

Dlouhodobé problémy

Nábí Abú Rafá do Izraele emigroval v roce 2000 z Libanonu, kde do té doby bojoval po boku Izraelců proti Hizballáhu. Před pěti lety řekl: „Doufám, že přijde den, kdy se budu moci vrátit do Libanonu. A na hranici zavládne mír mezi dvěma národy.“ Naděje, o nichž mluvil, se nenaplnily. Teď rozhovor odmítl. „Nemůžu se vyjadřovat. Situace v Libanonu je kritická a citlivá pro moji rodinu a přátele.“

Hizballáh už není jen abstraktní, ale zcela konkrétní hrozbou v podobě skoro každodenních vzdušných útoků na pohraničí. „Pokud se nedocílí řešení skrz diplomacii, každý rozumí, že toho bude muset být dosaženo jinými prostředky. Zatím preferujeme diplomatické úsilí,“ uvedl poradce izraelského premiéra Cachi Hanegbi.

Pokud se ale židovský stát rozhodne pro vojenské řešení, může Hizballáh odpovědět útoky proti průmyslu, dopravě i energetice. Mezi Izraelci proto roste zájem o generátory na výrobu proudu.