Židé žijí ve Francii kvůli antisemitským útokům ve strachu. Tisíce jich už odešly

Události: Židé ve Francii čelí rostoucímu antisemitismu (zdroj: ČT24)

Ve Francii jsou židé terčem více než poloviny rasisticky motivovaných útoků. Tamní vláda zřídila v prosinci nový úřad, který má zločiny z nenávisti řešit. Ze země, kde žije nejpočetnější židovská komunita v Evropě, odešlo za posledních dvacet let 60 tisíc lidí. Hlavně z obavy o svoji bezpečnost.

Napadení, která končí smrtí, poškozené náhrobní kameny, hákové kříže na zdech či urážky. „V Paříži se podobné provokace objevují stále častěji, předtím to tak nebylo,“ říká Francouzka žijící v Paříži.

Obyvatelé židovského původu se proto stěhují z předměstí velkých měst, kde se začínají bát. Podle agentury IFOP má takový pocit na čtyřiatřicet procent z nich. „Je důležité ujistit židovskou komunitu, že veřejnost si je vědoma nebezpečí, jakému čelí, a přijmout odpovídající kroky,“ uvedl prezident Ústřední rady židovských obcí Francis Khalifat.

Francouzský národní úřad upozorňující na projevy antisemitismu dostává denně více než desítku hlášení o hrozbách či útocích. Řada z nich se objevuje na sociálních sítích.

„Chodí nám upozornění na antisemitské útoky především na internetu a autory těchto pamfletů, karikatur, urážek či hrozeb se snažíme dostat k soudu,“ uvedl prezident Úřadu pro boj proti antisemitismu a bývalý policejní komisař Sammy Ghozlan.

O původcích útoků se nemluví

Ghozlan zná díky své předešlé práci velmi dobře situaci na pařížských předměstích, kde se zavírají synagogy a židé se často ani neodvažují nasazovat jarmulku. Tvrdí, že nárůst antisemitských útoků doprovází i zvýšená brutalita.

Vláda podle něj nechce pojmenovat jejich skutečnou příčinu. „Máme obavy připustit, že nové antisemitské útoky mají většinou na svědomí lidé, kteří se hlásí k islámu. To deformuje všechny formy prevence antisemitismu,“ uvedl.