Žhář a vedro. Mohutné požáry na jihu Francie sežehly stovky hektarů, popelem lehlo jedenáct domů

V extrémně teplém počasí na jihu Francie se v pátek rychle šířily požáry, které potom hasiči likvidovali celou noc. Zasáhly více než 600 hektarů porostu, plameny ale také poničily jedenáct domů či několik aut. V souvislosti s požáry zadržela podle Le Figaro policie jednoho muže, skončil na psychiatrii.

Stovky francouzských hasičů zasahovaly od pátku u 60 požárů, které vypukly na jihu země. Hasiči zasahovali v departmentech Gard a Vaucluse zhruba v oblasti mezi Avignonem a Montpellierem. Podle Reuters byly během hašení uzavřeny i některé úseky dálnic poblíž parku Carargue.

Do sobotního rána dokázali hasiči dostat požáry pod kontrolu. Zatím plameny sežehly porost na 620 hektarech, poškodily jedenáct domů, čtyři mobilní domy, kůlny a také několik zaparkovanch aut. Při zásahu utrpělo lehčí zranění jedenáct hasičů a v plamenech zahynuli čtyři koně.

K šíření požárů přispělo mimořádné teplo, které Francii sužuje. V deparmentu Gard naměřili v pátek až 45,9 stupně Celsia – historicky nejvyšší teplotu, která kdy byla v zemi zaznamenána. Přinejmenším jeden z požárů ale nevznikl náhodou. Policie již v pátek večer zadržela jedenatřicetiletého muže, kterého podezírá, že požáry založil. Vyšlo ale najevo, že je duševně nemocný, z vazby byl proto převezen do nemocnice.

S požáry bojují hasiči i ve Španělsku, které rovněž sužují úporná vedra. V Katalánsku se čtvrtým dnem šíří požár ještě mnohem rozsáhlejší než ty francouzské, strávil již na 6500 hektarů porostu. Ve Španělsku v souvislosti s vedry zemřeli dva lidé, ve Francii i v Itálii již pět.