Zatopené ulice a dopravní chaos. V Sydney spadlo nejvíce srážek za 30 let

Australské město Sydney zasáhly nejintenzivnější srážky za poslední tři dekády. Déšť způsobil záplavy a chaos v dopravě, tisíce lidí musely opustit své domovy. Bez elektřiny zůstalo asi 100 tisíc domácností. Déšť ale pomohl uhasit dva z největších lesních požárů, které sužovaly Nový Jižní Wales v uplynulých měsících, informuje BBC.

Státní meteorologická agentura uvedla, že za poslední čtyři dny napadlo 391,6 milimetru srážek. Varování kvůli bouřlivému počasí platí pro celé pobřeží Nového Jižního Walesu, který je nejlidnatějším australským státem.

Zranění utrpělo několik lidí, včetně čtyř osob, které seděly v autě, na které v neděli odpoledne v centru Sydney spadl strom. Přerušena je železniční i trajektová doprava v oblasti, uzavřeny byly rovněž desítky škol.

Záchranáři museli vyprostit asi dvě stě lidí, které živel někde uvěznil. „Zasáhlo to každého, je těžké říci, kde je to nejhorší,“ uvedl mluvčí záchranné služby Matt Kirby.

Moře místy odneslo část pláží, k pobřeží dorazily až pětimetrové vlny. Přehrada Warragamba u Sydney je nyní ze sedmdesáti procent zaplněná, oproti 42 procentům z konce minulého týdne. Austrálie loni zažila jeden z nejsušších roků v historii.

Sydney zasáhly silné srážky
Zdroj: Joel Carrett/AP/ČTK

Po požáru záplavy?

Velká voda na druhou stranu dokázala uhasit dva největší požáry. Australský Meteorologický úřad (BoM) však v této souvislosti varoval, že oblasti zasažené plameny mohou být mnohem náchylnější k záplavám a že rychle se pohybující voda může přinést množství sutin.

V Novém Jižním Walesu stále evidují 31 požárů, nicméně žádný není považován za bezprostředně nebezpečný.