Žádná dohoda s Trumpem o Ukrajině není na stole, tvrdí Moskva

Zpravodaj ČT: Ruskou prioritou jsou sankce a boj proti teroru (zdroj: ČT24)

Jakákoliv dohoda s USA ohledně Ukrajiny je vysoce nepravděpodobná. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nejsou známé ani žádné bližší informace k očekávané schůzce Putina s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V Donbasu se nyní odehrávají nejtěžší boje za poslední dva roky, uvedla představitelka NATO po jednání s ukrajinským premiérem.

V bojích mezi ukrajinskou armádou a separatisty už přišlo o život více než 9800 lidí a dalších 1,5 milionu jich před válkou uprchlo ze svých domovů. V uplynulých týdnech došlo k další eskalaci napětí, a to hlavně v oblasti průmyslového města Avdijivka u Doněcku.

„Momentálně to vypadá, že ukrajinská strana je poměrně dost nervózní z toho, co Trump s Putinem mohou ohledně Ukrajiny dohodnout, byť to oba popírají. Může se snažit získat nějaké strategické území, čemuž by boje kolem Avdijivky odpovídaly. To, co ukrajiské síly získaly, to je strategická pozice, která jim umožňuje kontrolovat nebo ostřelovat důležitou silnici,“ okomentoval situaci politický geograf Vincenc Kopeček.

„Může se jednat ale i o test z ruské nebo separatistické strany, jak zareagují Američané na vyhrocení bojů, na zapojení těžkých zbraní, které by tam vůbec dle minských dohod neměly být. Z Bílého domu jsme viděli umírněnější reakce, ostrá reakce naopak přišla od americké ambasadorky při OSN, která Rusko tvrdě odsoudila,“ připomněl Kopeček.

Pokud se něco chystá (dohoda o Ukrajině), tak to popřete, pokud se nic nechystá, tak to popřete také, z tohoto pohledu těžko říct. Pokud, tak si ale nemyslím, že by šlo o komplexní dohodu, která by situaci na Ukrajině řešila. Dvě velmoci nemohou uzavřít dohodu o někom – snad už jsme v tomhle o něco dál.
Vincenc Kopeček
politický geograf

V bojích zemřely desítky lidí. „Celý svět o těch událostech a o ruské agresi ví. Desítky tisíc civilistů trpěly, ale dokázali jsme situaci stabilizovat a obnovit v obci služby,“ řekl ukrajinský premiér Volodomyr Hrojsman.

„Situace na jihovýchodě Ukrajiny se v posledních dnech prudce zhoršila vinou provokativního počínání ukrajinské strany,“ prohlásil nedávno šéf Kremlu, když hovořil s německou kancléřkou. Podle něj maří mírové dohody Kyjev.

Peskov nyní popřel spekulace, že Rusko a Spojené státy se pokoušejí dojednat dohodu ohledně války v Donbasu.

„Ukrajinský vnitřní konflikt může být stěží předmětem nějaké transakce,“ podotkl mluvčí Kremlu. Rusko prý doufá, že „USA uplatní svůj vliv na Ukrajinu a přimějí ji realizovat dva roky staré dohody o příměří, které jsou v posledních týdnech porušovány“.

Trump se vyslovuje pro zlepšení vztahů s Ruskem, což vyvolalo spekulace, že by USA mohly zrušit sankce vůči Rusku zavedené kvůli vměšování Moskvy do záležitostí Ukrajiny. Členové jeho adminitrativy ale zatím dávají najevo, že o jejich rušení v současné době nemůže být řeč.

Kromě otázky restrikcí, jež Moskva považuje za škodlivé pro obě strany, se chce Rusko s USA v první řadě rychle domluvit na společném postupu v boji proti terorismu.