Weinstein dostal 23 let za znásilnění a sexuální nátlak

Na 23 let do vězení poslal americký soud bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, který byl v únoru uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Informovala o tom agentura AP. Hrozilo mu za mřížemi až 29 let, obhajoba žádala pětiletý trest vězení.

Sedmašedesátiletého producenta od roku 2017 obvinilo ze sexuálních útoků více než osmdesát žen včetně slavných hereček Salmy Hayekové či Gwyneth Paltrowové. Soud se nyní zabýval jen dvěma případy: v roce 2006 sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou a v roce 2013 znásilnil herečku Jessicu Mannovou.

„Opravdu mě trápí výčitky svědomí,“ řekl podle CNN Weinstein před vyhlášením rozsudku. „Cítím to v hloubi svého srdce. Budu se nyní skutečně starat o druhé a stanu se opravdu lepším člověkem,“ uvedl.

Obratem podle AP dodal, že muži čelí obviněním z věcí, kterým nikdo z nich nerozumí. „Tisíce mužů prohrávají soudní procesy. Obávám se o tuto zemi,“ řekl. „Jsem naprosto zmatený. Mám dojem, že muži jsou z těchto věcí zmatení,“ doplnil. Na adresu žalující strany uvedl, že o nich nebude říkat, že to nejsou skvělí lidé. „Prožil jsem s těmi lidmi báječné chvíle,“ dodal.

Skandál rychle utnul jeho kariéru. Musel odejít z vedení své produkční firmy The Weinstein Company, která později skončila v konkurzu. Byl vyloučen z řady prestižních filmových organizací, včetně americké Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar. Zcela se stáhl z veřejného života a opustila ho také jeho druhá manželka Georgina.

MeToo

Weinsteinův případ zveřejněný poprvé v The New York Times odstartoval lavinu obvinění. Ženy, které se do té doby styděly o svých zkušenostech se sexuální agresí mluvit, ztrácely zábrany.

Převládl pocit, že mlčení poskytovalo sexuálním predátorům beztrestnost a ženy byly stále ohrožené. Se sloganem MeToo (já také) se proto začala objevovat svědectví, jejichž smyslem je dát mužům najevo, že obtěžování není normální a hrozí za něj trest nebo alespoň společenské zostuzení.

Slogan poprvé použila herečka Alyssa Milanová 15. října 2017 na Twitteru s výzvou všem obětem. „Kdyby všechny ženy, které byly sexuálně obtěžovány nebo napadeny, napsaly do statusu ‚já také‘, mohly bychom lidem ukázat rozsah tohoto problému,“ vysvětlila později.

Milanová tak zpopularizovala činnost aktivistky Tarany Burkeové, která pod tímto hashtagem bojuje proti sexuálnímu násilí již od roku 1997. Během tří dnů přidalo #MeToo ke svému příspěvku na Twitteru nebo Facebooku přes 12 milionů uživatelek i uživatelů. Do sdílení nepříjemných zážitků se zapojila i řada mužů, postupně se začaly objevovat příspěvky od těch, kteří se obtěžování dopustili a díky výzvě se sami rozhodli promluvit.