Výzvy k účasti znějí napříč Evropou. Europoslance volili Slováci, Lotyši i Malťané

Ve státech EU pokračovaly třetím dnem volby do Evropského parlamentu. V sobotu se hlasovalo kromě Česka, kde jde již o druhý volební den, také na Slovensku, v Lotyšsku a na Maltě. Na Slovensku prezidentka Zuzana Čaputová očekává, že aktuální volby rozhodnou o míře další integrace Unie. Tak jako v Česku nabádali již předem všichni vrcholní slovenští politici občany k účasti, podobné výzvy zazněly také v Lotyšsku.

Na Slovensku začaly eurovolby v sobotu v sedm hodin ráno a skončily v deset večer. Stejně jako ve všech ostatních unijních státech s výjimkou Česka trvají jen jeden den.

K účasti u nich vyzval prezident Andrej Kiska, předseda parlamentu Andrej Danko i premiér Peter Pellegrini. Sám prezident Kiska přišel kolem půl jedenácté dopoledne do volební místnosti v Popradu, Danko pak volil s voličským průkazem mimo domov, uvedl deník SME. Odpoledne přišel do volební místnosti v Banské Bystrici i premiér Pellegrini.

UDÁLOSTI: Na Slovensku se místnosti zavřou ve 22 hodin (zdroj: ČT24)

Zvolená Kiskova nástupkyně Zuzana Čaputová očekává, že budou mít aktuální volby do Evropského parlamentu výjimečný dopad na další fungování Unie. „Jsou důležité kvůli tomu, že stojíme na křižovatce z hlediska budoucnosti podoby Evropské unie – zda bude Evropa silnější a integrovanější, nebo naopak nastane proces oslabování,“ řekla Čaputová poté, co v Pezinku odevzdala svůj hlas.

Na Slovensku, které reprezentuje v Evropském parlamentu třináct poslanců (po vystoupení Británie z EU přibude čtrnáctý), přitom mají voliči o evropské volby ještě menší zájem než v Česku. V roce 2014 jich přišlo k urnám jen 13 procent (v Česku 18 procent). Bylo to vůbec nejméně ze všech unijních zemí.

Tentokrát však politologové i sociologové předpokládají mírně vyšší účast, protože se evropské téma stalo součástí politické soutěže. „Názory na Evropskou unii jsou nepoměrně polarizovanější než v minulosti. V takové situaci může být mobilizace pochopitelně vyšší,“ podotkl politolog Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute.

Zuzana Čaputová u erovoleb
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Lotyšsko a Malta vybírají malé skupinky europoslanců

V Lotyšsku se začalo volit hodinu před Slovenskem – sice také v sedm ráno místního času, ale vzhledem k odlišnému časovému pásmu již v šest hodin ráno našeho času, místnosti se zavřely v sedm večer SELČ čili v osm místního času. Lotyšská delegace v europarlamentu patří s osmi členy k nejmenším a také v Pobaltí zazněly výzvy k účasti ve volbách od vrcholných politiků.

„Přijďme všichni do volebních místností, vybírejme důkladně, abychom do EP vyslali důstojné zástupce Lotyšska,“ citoval bývalou prezidentku Vairu Vike-Freibergovou web Baltic Times.

Exprezidentka se zmínila i o technických problémech, které poznamenaly předběžné hlasování – v Lotyšsku bylo možné volit na některých místech již s třídenním předstihem.

Podle veřejnoprávní televize LSM tak navzdory problémům učinilo 11 procent voličů. Celkově pak přišlo 33 procent oprávněných voličů, největší zájem o eurovolby byl v Rize. Ve srovnání s minulými volbami do Evropského parlamentu se zájem mírně zvýšil, tehdy přišlo jen 30 procent voličů.

Volební místnost v Rize
Zdroj: Ints Kalnins/Reuters

Ruská agentura TASS pak v souvislosti s volbami připomněla postavení více než 200 tisíc lidí, kteří po vyhlášení nezávislosti Lotyšska na počátku 90. let nezískali občanství obnoveného státu a přišli o většinu politických práv, včetně práva volit a být volen a účastnit se celostátních referend.

Vůbec nejmenší počet poslanců má v Evropském parlamentu Malta – ještě o dva méně než Lotyšsko. Kdo to bude, rozhodovali maltští voliči od sedmi ráno do deseti večer. Současně s europarlamenty se na ostrově ve Středozemním moři volili členové místních zastupitelstev. Poprvé mohli na Maltě volit již šestnáctiletí, upozornily Times of Malta.

Voliči na Slovensku, Maltě i v Lotyšsku se – stejně jako ti čeští, kteří volí od pátku do soboty, a také irští, nizozemští a britští, již volili v předchozích dnech – výsledky dozvědí až v neděli večer. S jejich zveřejněním je třeba počkat, než skončí eurovolby v celé EU. Ve většině zemí se přitom hlasuje až v neděli. Rozhodující bude 23. hodina, kdy se zavřou volební místnosti v Itálii.