Volby v Izraeli se blíží. Preference pro tradiční bloky se nemění, rozhodnout mohou arabské strany

Události ČT: Týden do voleb v Izraeli (zdroj: ČT24)

Předvolební kampaň v Izraeli vrcholí. Zemi čekají už páté parlamentní volby za tři roky. Zdá se ale, že ani další hlasování naplánované na začátek příštího týdne nepřinese zvrat. Preference pro dva soupeřící tradiční bloky se příliš nemění a průzkumy opět naznačují možnost remízy mezi konzervativci a liberály. Volby tak můžou rozhodnout voliči tří arabských menšinových stran. Ty se ale neshodují v názoru, jestli do vlády vstoupit. Navíc se radikální rétorikou vzdalují hlavnímu politickému proudu.

Místní pobočka převážně arabské strany Chadaš ve městě Umm el-Fahm se hrdě hlásí k socialismu a podporuje vznik palestinského státu. „Je to komunistická strana. Její spojenci a podporovatelé však nutně nemusí být komunisty,“  tvrdí obyvatel severoizraelského města a bývalý poslanec za Chadaš Júsef Džabarín.

Arabských oprávněných voličů žije v Izraeli zhruba jeden milion. V případě arabských měst v Izraeli je dobře vidět demografický vývoj posledních sedmdesáti let. To, co kdysi byly lehce přerostlé vesnice, jsou dnes lidnatá města, která obývají desítky tisíc izraelských Arabů.

I proto nejsou volební plakáty na ulicích arabských měst jen regionální zajímavostí. Můžou ovlivnit výsledek voleb a sestavování vlády.

Do vlády, nebo zůstat v opozici?

Socialistická strana Chadaš ale hodlá zůstat v opozici. „Za současných okolností nevidím možnost, že bychom podpořili jakoukoliv z dominantních stran, a mojí představou je, že naše strana bude v opozici k těmto velkým stranám,“ prohlásil Džabarín. 

Opačně to vidí Saíd abú Šakra, ředitel místní galerie. Bude volit arabskou stranu Ra'am, která už teď podporuje současnou vládu. „Starý přístup je sedět stranou a pořád říkat 'ne'. Budoucností je být součást koalice a mít vliv,“ myslí si.

Jeho kolegyně z galerie Kemle Baríová podporuje stranu Balad, která má k Izraeli kritický postoj a do vlády vstupovat nehodlá. „V Izraeli funguje demokracie jen pro Židy, ne pro Araby,“ tvrdí Baríová.

Hlavní volební střet se odehrává mezi lídry izraelské pravice a liberálů – Benjamin Netanjahu versus Jair Lapid. Koaliční potenciál arabských stran tak nejspíš zůstane zčásti nevyužit.