Vojenská junta v Myanmaru brutálně zabíjí zajaté povstalce. Svědci popisují upalování

Vojenská junta v Mynamaru, která před třemi lety svrhla zvolenou vládu, znovu slibuje zorganizování voleb. Ve skutečnosti ale vojáci drží Aun Schan Su Ťij, symbol demokratické změny, v domácím vězení. A po celé zemi probíhá jejich kampaň, která zahrnuje i mučení a zastrašovací metody. Je namířená proti povstalcům pod vedením hnutí Lidové obranné síly (PDF).

Říjen 2023 přinesl další z útoků povstalců na severozápadě Myanmaru, tentokrát je milice pracující pro armádu odrazily a některé členy PDF zajaly. V rukou jim skočil i jednadvacetiletý Phoe Tay a o rok mladší Thar Htaung. „Když jsem je viděl naposledy, krčili se asi padesát metrů ode mě,“ vzpomínal bojovník PDF s přezdívkou Ninja.

Zbiti a vsazeni do klády museli Phoe Tay a Thar Htaung zopakovat, že jsou „psi z PDF“. Dalšímu mučení se ale stejně nevyhnuli. Mladé muže pověsili za řetězy na strom, polili benzinem a upálili. Na vraždu se musel přijít podívat z každého domu nejméně jeden vesničan.

„Kroutili se a křičeli. Omlouvali se. Ale milicionáři řekli: Omluvte se v příštím životě,“ popsal jeden z přihlížejících. Pravost záběrů potvrdili další svědci, povstalci i odborníci na analýzu obrazových materiálů. Junta sice přiznává útok na své pozice, ale video je podle ní podvržené.

„Díval jsem se na to, ale ne do konce. Přestal jsem, protože by mi to zlomilo srdce,“ řekl otec jedné z obětí Myint Zaw.

Armáda zastrašuje obyvatele

Brutalita je reakcí na úspěchy povstalců, bojuje se ve dvou třetinách celé země. Kvůli masovým ztrátám a dezercím armáda ohlásila zavedení branné povinnosti a obyvatele se snaží zastrašit, aby se k odporu nepřidali.

„Od převratu se nám podařilo prověřit víc než čtyři sta spálených těl a také víc než tucet případů individuálního stětí. A to je jen špička ledovce,“ přiblížil ředitel organizace Myanmarský svědek Matt Lawrence.

Ze systematického násilí juntu viní i nová zpráva OSN. Týká se všech civilistů, nejhorší postavení mají ale etničtí Rohingové. „Jejich vesnice jsou ostřelovány těžkým dělostřelectvem a bombardovány při leteckých útocích. Na rozdíl od jiných oblastí země se ale oni nesmějí přesunout do bezpečí,“ upozornil zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Mynamaru Tom Andrews.

Zvěrstva juntě kýžený výsledek nepřinášejí. „Nebojíme se. Nepřestaneme, dokud nezvítězíme,“ prohlásil bojovník PDF Yaw Lay. Junta potřebuje spojence – klíčový je postoj sousední Číny – a nyní ohlásila i plán na společná cvičení a úzkou spolupráci s ruskou armádou.